Skip to main content
search

Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες: Τι Είναι

Οι Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες είναι αποκαταστάσεις από πορσελάνη που αντικαθιστούν όλο το δόντι και όχι μόνο ένα μέρος του ή κάποια επιφάνειά του.

Δεν χρειάζεται κάποιο μεταλλικό υπόβαθρο προκειμένου να στηριχθούν, ενώ τοποθετούνται συνήθως σε μπροστινά δόντια, στη γραμμή του χαμόγελου, όταν ο ασθενής επιθυμεί να προσδώσει μια τέλεια αισθητική εικόνα στο στόμα, χωρίς χρωματικές δυσμορφίες ή μορφολογικά προβλήματα.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες
Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες

Ολοκεραμικές Στεφάνες - Θήκες: Ποια Είναι η Διαδικασία της Τοποθέτησης

Οι Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες τοποθετούνται πάνω σε δόντια που έχουν απονευρωθεί, σε δόντια που έχουν γίνει σκουρόχρωμα εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, ή σε δόντια που οι ολοκεραμικές όψεις δεν επαρκούν ή που τα Ένθετα – Επένθετα δεν καλύπτουν το απαραίτητο μέρος της βλάβης του δοντιού. Δεν έχουν μέταλλο, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο βιο-συμβατές από άλλες μεταλλοκεραμικές στεφάνες.

Προκειμένου να τοποθετηθούν αποτελεσματικά οι Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες, ο οδοντίατρος τροχίζει περιμετρικά το δόντι, λαμβάνει αποτύπωμα και τοποθετεί προσωρινές στεφάνες από ακρυλικό μέχρι να φτιαχτεί η ολοκεραμική στεφάνη σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο περίπου μια εβδομάδα μετά

Στη δεύτερη επίσκεψη, ο οδοντίατρος συγκολλά τις μόνιμες στεφάνες με υλικό που αποτρέπει τον τερηδονισμό των δοντιών και τη διείσδυση των μικροβίων σε αυτά.

Ποια Είναι Τα Πλεονεκτήματα των Ολοκεραμικών Στεφάνων - Θηκών

Οι Ολοκεραμικές Στεφάνες-Θήκες έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με κάποιες άλλες μεθόδους, όπως είναι οι όψεις ρητίνης και οι όψεις πορσελάνης, καθώς η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη (15-20 χρόνια), με μόνη προϋπόθεση ο ασθενής να τηρεί σταθερά του κανόνες φροντίδας και υγιεινής των δοντιών και να επισκέπτεται το ιατρείο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό. 

Συνήθως, για την τοποθέτηση των ολοκεραμικών στεφανών απαιτούνται 5-6 επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ σε πολύ πολύπλοκα περιστατικά απαιτούνται και περισσότερες. Όταν η προσθετική αποκατάσταση ολοκληρώνεται με τη βοήθεια της ρομποτικής οδοντιατρικής, οι επισκέψεις μειώνονται.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ολοκεραμικές Στεφάνες - Θήκες: Χρήσιμες Πληροφορίες που Χρειάζεται να Γνωρίζει ο Ασθενής

Ο βασικός λόγος που πολλοί ασθενείς προτιμούν την τοποθέτηση ολοκεραμικής στεφάνης – θήκης αντί της κλασικής θήκης μεταλλοπορσελάνης είναι ότι η ολοκεραμική θήκη επιτυγχάνει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ακόμη, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι, εάν επιθυμεί να κάνει λεύκανση, καλό είναι αυτή να προηγηθεί της τοποθέτησης των ολοκεραμικών στεφανών, καθώς η λεύκανση δεν ασπρίζει τις ολοκεραμικές στεφάνες – θήκες αλλά μόνο τα φυσικά δόντια. 

Μετά την τοποθέτηση των ολοκεραμικών στεφανών – θηκών, ο ασθενής πρέπει να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση καφέ, καπνού, τσαγιού, κόκκινου κρασιού καθώς και άλλων ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν χρωστικές κηλίδες στις ολοκεραμικές στεφάνες, ειδικά τις 2 πρώτες ώρες μετά την τοποθέτησή τους. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να αποφύγει την μάσηση τροφών για δύο ώρες μετά την τοποθέτηση, ώστε να είναι σίγουρο ότι έχει γίνει σωστή συγκόλληση. Επίσης, ο ασθενής πρέπει να βουρτσίζει συχνά τα δόντια του, τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα. Τέλος, πρέπει να αποφύγει το δάγκωμα των νυχιών, το μάσημα πάγου και το δάγκωμα μολυβιού ή άλλων σκληρών αντικειμένων. 

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία, με συνηθέστερα μειονεκτήματα την πιθανή εμφάνιση αλλαγής ομιλίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα και το υψηλό κόστος, ενώ οι ολοκεραμικές στεφάνες δεν ενδείκνυνται σε ασθενείς με βρουξισμό

Ωστόσο, στα πλεονεκτήματα ανήκουν το γεγονός ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, ότι η φωτοδιαπερατότητα του υλικού τους και η διαφάνεια που επιτυγχάνουν δημιουργούν την αίσθηση φυσικού δοντιού, καθώς και ότι έχουν ελάχιστη έως μηδενική απορρόφηση χρωστικών ουσιών. Επιπροσθέτως, οι ολοκεραμικές στεφάνες – θήκες διαρκούν πολλά χρόνια, αν και η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Οι ολοκεραμικές στεφάνες – θήκες επιδιορθώνουν τις μικρές ατέλειες και ελλείψεις των δοντιών και επιτυγχάνουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Ακόμη, καλύπτουν τα δόντια που έχουν χρωματιστεί ή ξεθωριάσει και επιτυγχάνουν αλλαγές στο χρώμα των δοντιών που έχουν μόνιμους λεκέδες, ενώ κλείνουν τα κενά μεταξύ των δοντιών.

Συνήθως,  τα δόντια χρειάζονται ολοκεραμικές στεφάνες – θήκες για την επαναφορά του δοντιού στο αρχικό σχήμα, την άριστη αισθητική εμφάνιση του δοντιού, την ενίσχυση ενός αποδυναμωμένου δοντιού, καθώς και την κάλυψη και στήριξη ενός δοντιού στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετή οδοντική ουσία. Ακόμα, χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση μια οδοντικής γέφυρας, την κάλυψη ενός οδοντικού εμφυτεύματος, καθώς και την κάλυψη ενός δοντιού μετά από ενδοδοντική θεραπεία και τη στήριξη της κινητής οδοντοστοιχίας ή γέφυρας

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ