Skip to main content
search

Καθαρισμός Δοντιών: Τι Είναι

Αρχικά, στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια τα οποία συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Όταν η οδοντική μικροβιακή πλάκα συσσωρευτεί, είναι πιθανό να προκαλέσει τερηδόνα ή και ουλίτιδα.

Έτσι, το καλύτερο είναι εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα, κάθε 6 μήνες όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας οδοντικός καθαρισμός.

Oralis Dental Center

Υγιεινή Στόματος & Δοντιών από την Παιδική Ηλικία

Καθαρισμός Δοντιών Για Παιδιά
Καθαρισμός Δοντιών Για Παιδιά

Ο Οδοντικός Καθαρισμός Αποτελείται από 2 μέρη:

  1. Αποτρύγωση: Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί το εργαλείο των υπερήχων ώστε να απομακρύνει τα σκληρά κομμάτια που έχει προκαλέσει η μικροβιακή πλάκα και περιβάλλουν τα παιδικά δόντια (η λεγόμενη πλάκα). Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, ο οδοντίατρος είναι δυνατό να επιλέξει να παραλείψει αυτό το κομμάτι του καθαρισμού δοντιών, καθώς ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητο.
  2. Σίλβωση: Με ένα μικρό βουρτσάκι και με τη βοήθεια μια ειδικής οδοντιατρικής πάστας πραγματοποιείται απομάκρυνση των πιο μαλακών τμημάτων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ενώ συγχρόνως γυαλίζεται η οδοντική επιφάνεια πλήρως. Όταν ο ασθενής είναι παιδί, η ειδική πάστα που πραγματοποιείται έχει γεύσεις που αρέσουν στο παιδί.

Τι Είναι η Φθορίωση

Η οδοντική τερηδόνα είναι μια από τις σημαντικότερες χρόνιες παιδικές ασθένειες των δοντιών. Προκαλείται από τα οξέα των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Ειδικά με την κατανάλωση της ζάχαρης, τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας παράγουν οξέα που τρυπούν τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή την αδαμαντίνη, δημιουργώντας κοιλότητες (τρύπες), την λεγόμενη οδοντική τερηδόνα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η αδαμαντίνη των παιδικών δοντιών και να μην καταστρέφονται τόσο εύκολα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την φθορίωση στα μικρά παιδιά κάθε έξι μήνες. Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο, όπως είναι και ο σίδηρος. Τον βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες σε ένα μεγάλο μερίδιο των τροφών καθώς και στο πόσιμο νερό ορισμένων περιοχών. Ο βασικός μηχανισμός της δράσης του φθορίου έγκειται στο ότι απορροφάται από το σμάλτο (αδαμαντίνη) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η μορφή της αδαμαντίνης είναι κρυσταλλική και το φθόριο εισέρχεται μέσα στους κρυστάλλους και τους καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικούς όσον αφορά τα οξέα που δημιουργούν την τερηδόνα.

Ακόμα, το φθόριο σχηματίζει σε συνδυασμό με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου – ασβεστίου που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αδαμαντίνης όταν τα οξέα της τερηδόνας βλάπτουν τη στοματική κοιλότητα. Τέλος, έχει και αντιμικροβιακή δράση, καθώς μπορεί και εξουδετερώνει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Η φθορίωση είναι ουσιαστικά η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο, με ειδικά φθοριούχα gel και κάτω από συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες κάθε 6 μήνες. Οι επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις δημιουργούν στα νεαρά δόντια ένα πιο δυνατό περίβλημα το οποίο είναι δυσκολότερο να διαβρωθεί από τα οξέα της τερηδόνας. Έτσι, τα δόντια του παιδιού γίνονται ανθεκτικά για όλη του τη ζωή.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Φθορίωση: Ποια Είναι η Διαδικασία

Η διαδικασία της φθορίωσης είναι εύκολη και εντελώς ανώδυνη. Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, το gel φθορίου τοποθετείται με ειδικά μαλακά μασελάκια. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, το gel φθορίου επαλείφεται στην επιφάνεια των δοντιών. Οι γεύσεις των φθοριούχων gel είναι συνήθως φρούτων και το παιδί επιλέγει την αγαπημένη του. 

Το καλύτερο είναι η φθορίωση να πραγματοποιείται μετά από τον οδοντικό καθαρισμό προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 λεπτά της ώρας και οι γονείς θα πρέπει να μην δώσουν στο παιδί τροφή ούτε νερό, καθόλου, για 30 λεπτά μετά τη φθορίωση. 

Καθαρισμός Δοντιών: Άλλες Σημαντικές Πληροφορίες

Όσον αφορά τα μαύρα στίγματα στα δόντια του παιδιού, γενικότερα οι μαύρες χρωστικές στις επιφάνειες των δοντιών σχετίζονται με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης της τερηδόνας. Συνήθως, είναι το αποτέλεσμα συνύπαρξης διαφόρων παραγόντων που είναι σχετικοί με το σάλιο, τα βακτήρια του στόματος και τις τροφές. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σκουρόχρωμων κηλίδες, πραγματοποιείται καθαρισμός των δοντιών του παιδιού από τον παιδοδοντίατρο. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντίας και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας συνιστά τα παιδιά να ξεκινούν φθορίωση από ενός έτους, σχεδόν αμέσως την ανατολή των πρώτων δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά πρέπει να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3 ετών, όταν έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά δόντια. Η φθορίωση πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες. Ωστόσο, όταν το παιδί εμφανίζει πολλές τερηδόνες και κάνει σφραγίσματα, ο οδοντίατρος είναι πιθανό να προτείνει να γίνεται φθορίωση κάθε 3 μήνες.  

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ