Skip to main content
search

Ουλίτιδα: Τι Είναι

Η ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των ούλων, η οποία εκδηλώνεται με φλεγμονή, ερυθρότητα, αιμορραγία, καθώς και ένα ελαφρύ αίσθημα κνησμού. Είναι απολύτως αναστρέψιμη όταν ο ασθενής απευθυνθεί άμεσα σε οδοντίατρο ώστε να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί διάγνωση και θεραπεία ουλίτιδας, τότε σε ένα ποσοστό 60% η ουλίτιδα εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Θεραπεία Ουλίτιδας
Θεραπεία Ουλίτιδας

Ουλίτιδα: Ποια Είναι τα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι σε γενικές γραμμές ήπια και δεν προκαλούν πόνο στον ασθενή. Ωστόσο, αυτή η απουσία πόνου σε συνδυασμό με την σταδιακή και ενδεχομένως αργή ανάπτυξη των συμπτωμάτων ευθύνονται και για το γεγονός ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η ουλίτιδα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά ο ασθενής αργεί να απευθυνθεί στον οδοντίατρο.

Από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η αλλαγή του χρώματος των ούλων από ροζ σε σκούρο κόκκινο. Ακόμα, τα ούλα πρήζονται, διογκώνονται με ακανόνιστο σχήμα, ματώνουν, ενώ ενδέχεται να εμφανιστεί και ήπιος πόνος. Συνήθως, με την εκδήλωση της αιμορραγίας, ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και αναζητά θεραπεία. Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, στον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, όταν ο ασθενής καταναλώνει σκληρές τροφές ή και αυθόρμητα.

Όσο η πάθηση εξελίσσεται εκδηλώνονται και επιπλέον συμπτώματα τα οποία δυσχεραίνουν τη συνολική στοματική υγεία του ασθενούς. Το αποτέλεσμα της ουλίτιδας είναι η απώλεια της αίσθησης φρεσκάδας από το στόμα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στοματική φροντίδα και καθαριότητα. Επίσης, η ουλίτιδα συχνά προκαλεί κακοσμία καθώς και τη διαρκή αίσθηση του αίματος. 

Το δυναμικό βούρτσισμα, στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα χρόνιας ουλίτιδας, είναι δυνατό να προκαλέσει μέχρι και υποχώρηση των ούλων γύρω από το δόντι (υφίζηση). Επιπροσθέτως, η αιμορραγία των ούλων στους καπνιστές είναι γενικώς άτονη λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλείται από τη νικοτίνη, κάτι που είναι αρκετά παραπλανητικό. Το αποτέλεσμα είναι, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο να αναζητήσει θεραπεία και να απευθυνθεί στον οδοντίατρο.

ORALIS DENTAL CENTER

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ουλίτιδα: Ποιες Είναι οι Αιτίες που την Προκαλούν

Η ουλίτιδα προκαλείται, αρχικά, από τη μικροβιακή πλάκα η οποία συγκεντρώνεται ανάμεσα και γύρω από τα δόντια. Όσο η πλάκα δεν απομακρύνεται με καθαρισμό, τόσο προσλαμβάνει ιόντα ασβεστίου λόγω του σάλιου και μετατρέπεται σε πέτρα. Στη συνέχεια, η πέτρα επικάθεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων και τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται παράγοντας τοξίνες. Έπειτα, οι τοξίνες καθώς και τα μικρόβια διεισδύουν στα ούλα προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή ονομάζεται ουλίτιδα.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν έμμεσα τις συνθήκες για τη δημιουργία της ουλίτιδας, όπως είναι οι κακής ποιότητας προσθετικές εργασίες, τα στραβά δόντια και τα κακότεχνα σφραγίσματα. Όλα αυτά δρουν ως παράγοντες που ενισχύουν την κατακράτηση οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Η διατροφή παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ουλίτιδας. Ακόμη, η έλλειψη βιταμινών, η ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη, πιθανόν η εγκυμοσύνη, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν την πάθηση. Τέλος, τα έντονα ψυχικά ερεθίσματα και το αυξημένο άγχος είναι πιθανό να ευθύνονται για τη δημιουργία της ουλίτιδας, όπως φυσικά και το κάπνισμα αλλά και το οικογενειακό ιστορικό.

Ουλίτιδα: Ποια Είναι η Κατάλληλη Θεραπεία

Είναι σημαντικό το ότι υπάρχει αποτελεσματική και οριστική θεραπεία ουλίτιδας, η οποία σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό των δοντιών, αντιμικροβιακή αντιμετώπιση, καθώς και συνολική βελτίωση της στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Ο καθαρισμός δοντιών πραγματοποιείται πάντα και αποκλειστικά από τον οδοντίατρο με τη χρήση συσκευών υπερήχων, laser και εργαλείων χειρός. 

Ο οδοντίατρος απομακρύνει την πέτρα όπως και τα μικρόβια, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια των δοντιών, κάτω από τα ούλα και σε επαφή με την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού. Παράλληλα, είναι πιθανό για τη θεραπεία της ουλίτιδας να γίνει και χρήση αντιμικροβιακών σκευασμάτων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των μικροβίων. Εάν κριθεί αναγκαίο, ο οδοντίατρος συστήνει στον ασθενή ένα σκεύασμα χλωρεξιδίνης, το οποίο συμβάλλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής πλάκας και χρησιμοποιείται για μια με δύο εβδομάδες. Στην περίπτωση που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, η ουλίτιδα να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, τότε εφαρμόζεται αντιβιοτικό στα ούλα. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της θεραπείας της ουλίτιδας είναι ότι μετέπειτα δεν εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα και δεν χάνεται κόκκαλο γύρω από τα δόντια του ασθενούς. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική σε κάθε περίπτωση.

Δείτε περισσότερα Θεραπεία Ουλίτιδας

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ