Skip to main content
search

Πλαστική Ούλων (Ουλοπλαστική): Τι Είναι

Η πλαστική ούλων ή αλλιώς ουλοπλαστική συμβάλλει στην αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση της γραμμής των ούλων όταν αυτά είτε έχουν υποχωρήσει από διάφορες παθολογικές αιτίες, είτε υπερκαλύπτουν τα δόντια του ασθενούς με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το χαμόγελό του.

Πρόκειται για λεπτές χειρουργικές διαδικασίες που έχουν ως βασικό τους στόχο να βελτιώσουν την αισθητική εμφάνιση των ιστών της στοματικής κοιλότητας. Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις, η πλαστική ούλων χρησιμοποιείται και για λειτουργικούς λόγους, καθώς χρειάζεται να γίνουν υγιείς και μακροχρόνιες αποκαταστάσεις (στεφάνες, εμφυτεύματα, σφραγίσματα, γέφυρες).

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Πλαστική Ούλων
Πλαστική Ούλων

Τα δόντια παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην αισθητική του χαμόγελου.

Ωστόσο, τα ούλα είναι εξίσου σημαντικά. Οι εξειδικευμένες τεχνικές της μικροχειρουργικής συμβάλλουν στο να διορθωθούν σημαντικά προβλήματα και να αποκτήσει ο ασθενής ένα άψογο χαμόγελο.

Πλαστική Ούλων: Ποιες Είναι οι Πιθανές Βλάβες στα Ούλα & Πώς Διορθώνονται

Η ουλοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Συχνά, τα ούλα υποχωρούν, δηλαδή ανεβαίνουν προς τα πάνω αφήνοντας ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος του δοντιού του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω χρόνιων φλεγμονών στα ούλα είτε από άλλες αιτίες, όπως είναι το επίμονο δυνατό βούρτσισμα, η κακή σύγκλειση των γνάθων και το τρίξιμο των δοντιών. Η βλάβη αυτή που έχει δημιουργηθεί είναι δυνατό να αποκατασταθεί με την πλαστική ούλων, καθώς η επέμβαση επαναφέρει τη γραμμή των ούλων του ασθενούς στα φυσιολογικά της επίπεδα όσο αυτό είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται το λειτουργικό και αισθητικό θέμα που έχει δημιουργηθεί, ενώ παράλληλα τα ούλα προστατεύονται από τυχόν επιπλέον μελλοντικές βλάβες. 

Στην περίπτωση που τα ούλα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των δοντιών και καταστρέφουν το χαμόγελο του ασθενούς, είναι δυνατό να αποκαλυφθεί μέρος του δοντιού ώστε αυτό να φαίνεται μεγαλύτερο, χρησιμοποιώντας οδοντιατρικό laser.

Ακόμα κι όταν τα δόντια έχουν μια φυσιολογική θέση και διάταξη στο στόμα, τα ούλα ενδέχεται να παρουσιάζουν κάποιες ανομοιομορφίες στο πάχος και στο ύψος. Το αποτέλεσμα είναι κάποια δόντια να φαίνονται πιο κοντά από τα υπόλοιπα. Με την ουλοπλαστική, εξαλείφεται στην πρόσθια περιοχή του στόματος η ανομοιομορφία των ούλων και επαναφέρεται η αρμονία και η συμμετρία των δοντιών τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τα χείλη. Η πλάγια περιοχή του στόματος είναι εξίσου σημαντική για το χαμόγελο αλλά και τη λειτουργικότητα του στόματος. Ενδεχομένως τα ούλα να καλύπτουν μέρος του δοντιού και τα δόντια να φαίνονται αφύσικα κοντά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, με την πλαστική ούλων διορθώνεται το πρόβλημα και επανέρχεται η αρμονική διάταξη των ούλων, προκειμένου να αποδοθεί το φυσικό σχήμα των δοντιών.

Σε περίπτωση που υπάρχει υπερπλασία, δηλαδή τοπική διόγκωση των ούλων, γίνεται καλός καθαρισμός και εάν η πάθηση δεν υποχωρήσει, τότε αφαιρείται με τις τεχνικές της ουλεκτομής και της ουλοπλαστικής με τοπική αναισθησία. Πρόκειται για γρήγορες και ανώδυνες διαδικασίες, ενώ ο ιστός που αφαιρείται μετέπειτα στέλνεται για βιοψία. Η υπερπλασία μπορεί να προκληθεί από τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, την εγκυμοσύνη, την χρόνια επαφή μασέλας με τα ούλα, καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους και άλλα, πάντα σε συνδυασμό με την παρουσία πλάκας στα δόντια και την κακή στοματική υγιεινή. 

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Πλαστική Ούλων (Ουλοπλαστική) : Αισθητικά & Λειτουργικά Αποτελέσματα

  • Κάλυψη απογυμνωμένων ριζών σε δόντια με υφίζηση των ούλων.
  • Διόρθωση ουλικού χαμόγελου. Σε ασθενείς που κατά το χαμόγελό τους αποκαλύπτουν μεγάλη έκταση των ούλων είναι δυνατό να βελτιωθεί κατά πολύ η αισθητική του χαμόγελου μέσω της επιμήκυνσης μύλης.
  • Αύξηση του όγκου του οστού και των ούλων γύρω από γέφυρες σε περιοχές με έλλειψη ιστών, με σκοπό να φαίνεται ότι το τεχνητό δόντι αναδύεται από τα ούλα όπως ένα φυσικό (μόσχευμα φατνιακής ακρολοφίας).
  • Αύξηση του όγκου και βελτίωση της ποιότητας των ούλων πριν από ορθοδοντική θεραπεία με σκοπό την αποφυγή ενδεχόμενης υφίζησης των ούλων.
  • Σε περιπτώσεις δοντιών που έχουν σπάσει βαθιά κάτω από τα ούλα χρειάζεται να γίνει αναπροσαρμογή του ύψους του οστού και των ούλων με τη διαδικασία της επιμήκυνσης μύλης ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή και η μακροβιότητα της αποκατάστασης του δοντιού (σφράγισμα ή στεφάνη).
  • Διευκόλυνση στοματικής υγιεινής με χαλινεκτομή σε περιπτώσεις υψηλής πρόσφυσης χαλινού.
  • Θεραπεία της ευαισθησίας με κάλυψη απογυμνωμένων ριζών σε δόντια με υφίζηση ούλων.
  • Θεραπεία της φλεγμονής γύρω από παλιές γέφυρες με βαθιά όρια κάτω από τα ούλα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία επιμήκυνσης μύλης.
  • Δημιουργία νέων ιστών (οστό, ούλα) προκειμένου να γίνει δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Δείτε περισσότερα Πλαστική ούλων – ουλοπλαστική

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ