Skip to main content
search

Γέφυρες Δοντιών: Τι Είναι & σε Ποιες Περιπτώσεις Χρησιμοποιούνται

Οι γέφυρες δοντιών είναι μια ακίνητη προσθετική εργασία, μέσω της οποίας αντικαθίστανται ένα ή και περισσότερα δόντια που λείπουν. Στηρίζεται τουλάχιστον σε δύο γειτονικά φυσικά δόντια – στηρίγματα. Αναλόγως τον αριθμό των δοντιών που έχουν αφαιρεθεί, είναι δυνατό να τοποθετηθούν μεγαλύτερες σε έκταση γέφυρες δοντιών.

Οι γέφυρες είναι σταθερά προσκολλημένες στα φυσικά δόντια. Αντίθετα, οι κινητές οδοντοστοιχίες αφαιρούνται και επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ασθενή. Μια γέφυρα μπορεί να στηρίζεται σε φυσικά δόντια ή σε τεχνητά, δηλαδή σε εμφυτεύματα δοντιών, ή και σε συνδυασμό των δύο.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Γέφυρες Δοντιών
Γέφυρες Δοντιών

Προκειμένου ο ασθενής να τοποθετήσει γέφυρες δοντιών, είναι απαραίτητο να μην υπάρχει περιοδοντική νόσος ή να έχει τεθεί υπό έλεγχο και ο ασθενής να τηρεί καλή στοματική υγιεινή. Οι γέφυρες δοντιών αποτρέπουν τη μετακίνηση των δοντιών που σταδιακά οδηγεί σε διαταραχές σύγκλεισης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γέφυρες διαρκούν αρκετά χρόνια, συνήθως 10 με 15, αν και η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η καλή στοματική υγιεινή και ο τρόπος ζωής του ασθενούς.

Για να στηριχθεί η γέφυρα, θα πρέπει να τροχιστούν υγιή πλαϊνά δόντια, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για την κεραμική στεφάνη. Η κατασκευή και η τοποθέτηση μια στεφάνης ή γέφυρας απαιτεί ορισμένα στάδια, τα οποία συνήθως ολοκληρώνονται μέσα σε 5 με 7 ημέρες.

Γέφυρες Δοντιών: Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα & τα Μειονεκτήματα

Υπάρχει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων όσον αφορά τις γέφυρες δοντιών. Αρχικά, είναι σταθερές και συμβάλλουν στην βελτίωση της μάσησης, της ομιλίας, καθώς και της αισθητικής του προσώπου. Επιπλέον, οι ασθενείς τις δέχονται πολύ εύκολα, δίχως να αισθάνονται ότι έχουν ένα ξένο σώμα μέσα τους. Τέλος, εάν το χρώμα των υπολοίπων φυσικών δοντιών δεν ικανοποιεί τον ασθενή, μπορεί να το μεταβάλλει εφαρμόζοντας λεύκανση.

Ακόμη, στα πλεονεκτήματα ανήκει και το γεγονός ότι οι γέφυρες δοντιών είναι άνετες και δεν μετακινούνται κατά τη μάσηση, ούτε αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το γεγονός ότι έχει ελάχιστη έως μηδαμινή απορρόφηση χρωστικών ουσιών

Στα μειονεκτήματα ανήκει μόνο η ανάγκη για παρασκευή (τρόχισμα) των διπλανών φυσικών δοντιών που χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα. Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα ξεπερνιέται με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Γέφυρες Δοντιών: Ποιο Είναι το Κόστος

Το κόστος μια γέφυρας ποικίλει. Παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος της γέφυρας δοντιών είναι ο τύπος της, το κράμα του μετάλλου, το είδος της πορσελάνης, η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η πιθανή τοποθέτηση προσωρινής γέφυρα, καθώς και το επίπεδο του εργαστηρίου που θα αναλάβει την κατασκευή της. 

Το συνολικό κόστος αυξάνεται περαιτέρω στην περίπτωση που το δόντι που θα δεχτεί τη γέφυρα χρειάζεται επιπλέον θεραπεία, όπως είναι η ενδοδοντική θεραπεία, το σφράγισμα και άλλα. Φυσικά, το τελικό κόστος εξαρτάται και από τον αριθμό των δοντιών που θα καλυφθούν. Σε γενικές γραμμές, το κόστος μιας γέφυρας 3 δοντιών κυμαίνεται μεταξύ 450€ και 900€.

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά

Γέφυρες Δοντιών: Ποια Είναι η Διαδικασία Τοποθέτησης

Αρχικά, η πρώτη επίσκεψη περιλαμβάνει χρωματοληψία με ηλεκτρονικό φασματογράφο, καθώς και λήψη αρχικού αποτυπώματος, προκειμένου να κατασκευαστεί η προσωρινή αποκατάσταση. Στη δεύτερη επίσκεψη γίνεται τοπική αναισθησία και μείωση του όγκου των δοντιών περιφερικά με τον τροχό, ενώ τοποθετείται η προσωρινή γέφυρα

Στην τρίτη επίσκεψη πραγματοποιείται η αφαίρεση της προσωρινής γέφυρας, η τελική παρασκευή των δοντιών, η λήψη του τελικού αποτυπώματος, καθώς και η επανατοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας. Στην τέταρτη επίσκεψη αφαιρείται η προσωρινή γέφυρα, γίνεται εφαρμογή του σκελετού μόνιμης αποκατάστασης και επανατοποθετείται η προσωρινή γέφυρα.

Η πέμπτη επίσκεψη περιλαμβάνει την αφαίρεση της προσωρινής γέφυρας, τη δοκιμή της παρασκευασμένης γέφυρας που ακόμα δεν έχει γυαλιστεί, όπως και την επανατοποθέτηση της προσωρινής γέφυρας. Τέλος, στην έκτη επίσκεψη γίνεται αφαίρεση της προσωρινής γέφυρας, προσκόλληση της μόνιμης γέφυρας με κονία τελικής αποκατάστασης, ενώ ακολουθεί επανεξέταση μια εβδομάδα αργότερα

Συνήθως, για την τοποθέτηση της γέφυρας χρειάζονται 5-6 επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ για πολύπλοκα περιστατικά ίσως χρειαστούν και περισσότερες. Στην περίπτωση που δεν ακολουθηθούν όλα τα στάδια ή όταν η προσθετική αποκατάσταση ολοκληρωθεί με τη βοήθεια της ρομποτικής οδοντιατρικής, οι επισκέψεις μειώνονται. 

Μετά την τοποθέτηση της γέφυρας, ο ασθενής οφείλει να αποφύγει την μάσηση τροφών τις 2 πρώτες ώρες, ώστε να γίνει σωστή προσκόλληση. Επίσης, ο ασθενής γενικότερα πρέπει να βουρτσίζει συχνά τα δόντια του και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, ενώ καλό είναι να αποφεύγει το δάγκωμα των νυχιών και άλλων σκληρών αντικειμένων. 

Δείτε περισσότερα: Γέφυρες Δοντιών

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ