Skip to main content
search

Ολικές Οδοντοστοιχίες: Τι Είναι

Οι ολικές οδοντοστοιχίες ή αλλιώς μασέλες είναι τεχνητές προσθετικές εργασίες οι οποίες συνήθως είναι κατασκευασμένες από ακρυλική ρητίνη. Στόχος είναι η αναπλήρωση των φυσικών δοντιών που έχουν χαθεί, καθώς συμβάλλουν στο να επανακτηθεί η λειτουργικότητα του στόματος και η αισθητική του προσώπου

Στην περίπτωση που τα φυσικά δόντια χαθούν, οι μύες που βρίσκονται γύρω από το στόμα ατροφούν, τα μάγουλα βυθίζονται προς το εσωτερικό του στόματος, εξαφανίζεται η μορφολογία των χειλιών, βαθαίνουν οι ρυτίδες που βρίσκονται γύρω από το στόμα και το συνολικό προφίλ γίνεται πιο “γεροντικό”. Ο ασθενής αδυνατεί να μιλήσει άνετα, να μασήσει σωστά την τροφή του και να χαμογελάσει δίχως να αισθανθεί αμηχανία.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ολικές Οδοντοστοιχίες - Μασέλες
Ολικές Οδοντοστοιχίες - Μασέλες

Ωστόσο, οι οδοντοστοιχίες που είναι σωστά κατασκευασμένες επαναφέρουν και βελτιώνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ συγχρόνως συμβάλλουν στην αποκατάσταση της μάσησης και χαρίζουν στον ασθενή αυτοπεποίθηση.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται σε κάθε ηλικία, από την παιδική μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει το άτομο τόσο δυσκολότερο είναι να συνηθίσει τη χρήση τους. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι ο ασθενής να συνηθίσει να μιλάει με τις καινούργιες του ολικές οδοντοστοιχίες, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι εξάσκηση. Έτσι, ο ασθενής πρέπει να εξασκηθεί στο νέο τρόπο κινήσεων, μιλώντας και διαβάζοντας δυνατά, επαναλαμβάνοντας συχνά τις λέξεις που τον δυσκολεύουν.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες δεν διαρκούν μια ζωή, καθώς το υλικό τους αλλοιώνεται με τα χρόνια, ενώ παράλληλα αλλάζει η ανατομία του στόματος και οι οδοντοστοιχίες παύουν να εφαρμόζουν σωστά. Επίσης, τα δόντια φθείρονται λόγω της χρήσης και δεν αρθρώνουν σωστά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το κάτω τριτημόριο του προσώπου να δείχνει αφύσικο και γερασμένο. Έτσι, ο οδοντίατρος θα πρέπει να συμβουλέψει τον ασθενή για το κατά πόσο οι ολικές οδοντοστοιχίες του χρειάζονται αναπροσαρμογή βάσης ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούριες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 5-10 χρόνια

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι πρέπει να αφαιρεί τις ολικές οδοντοστοιχίες του κάθε βράδυ ή τουλάχιστον για 5-6 ώρες μέσα στο 24ωρο, προκειμένου να ξεκουράζονται τα ούλα και να προφυλάσσεται το στόμα από τη δημιουργία ουλίτιδας.

Ολικές Οδοντοστοιχίες: Ποια Είναι τα Είδη

Οι ολικές οδοντοστοιχίες χωρίζονται σε διάφορα είδη, αναλόγως με το χρόνο και τον τρόπο κατασκευής τους:

1. Συμβατές:

Κατασκευάζονται μετά τις εξαγωγές όλων των δοντιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα από τις εξαγωγές. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι 1-5 μήνες.

2. Άμεσες:

Κατασκευάζονται πριν από την εξαγωγή όλων το δοντιών και τοποθετούνται αμέσως. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο ασθενής δεν μένει καθόλου δίχως δόντια, ενώ ένα μειονέκτημα είναι ότι οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται άμεσα επιδιόρθωση και πιθανόν μετά από ένα χρόνο αντικατάσταση.

3. Επένθετες:

Στηρίζονται στα ούλα αλλά και σε ρίζες δοντιών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο οδοντίατρος επιλέγει τα δόντια που μπορούν να διατηρηθούν και τα παρασκευάζει κατάλληλα, με σκοπό να παραμείνουν στο στόμα κάτω από τις ολικές οδοντοστοιχίες. Υπάρχει μεγάλο όφελος, καθώς οι ρίζες διατηρούν το οστό γύρω από αυτές σε αρκετά καλή κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι οι οδοντοστοιχίες να στηρίζονται και να συγκρατούνται καλύτερα.

4. Πανομοιότυπες:

Κατασκευάζονται συνήθως ως εφεδρικές οδοντοστοιχίες. Είναι όμοιες με αυτές που ήδη φορά ο ασθενής.

5. Ομοιότυπες:

Μοιάζουν πολύ αλλά δεν είναι απολύτως όμοιες με αυτές που φορά ο ασθενής. Η συγκεκριμένη τεχνική προτείνεται όταν πρέπει να γίνει αντικατάσταση των παλαιών οδοντοστοιχιών, αλλά είναι απαραίτητο να μειωθεί ο χρόνος προσαρμογής στις καινούριες.

6. Προσωρινές:

Κατασκευάζονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον ασθενή για ένα χρονικό διάστημα συνήθως μικρό, μέχρι να κατασκευαστούν οι οριστικές ολικές οδοντοστοιχίες.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ολικές Οδοντοστοιχίες: Πώς τις Φροντίζει ο Ασθενής

Όσον αφορά τη σωστή φροντίδα των ολικών οδοντοστοιχιών από τον ασθενή, αρχικά είναι απαραίτητο να βουρτσίζει τις οδοντοστοιχίες του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Τις ώρες που ο ασθενής δεν φορά τις οδοντοστοιχίες του, πρέπει να τις τοποθετεί σε ποτήρι με νερό, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της εξειδικευμένης ιατρικής ομάδας. Επίσης, στην περίπτωση που ο ασθενής μεταφέρει τις ολικές οδοντοστοιχίες σε τσάντα, πρέπει να φροντίσει να τις αποθηκεύσει σε ειδικά κουτάκια φύλαξης που υπάρχουν στα φαρμακεία.

Επίσης, είναι απαραίτητο ο ασθενής να επισκέπτεται τον οδοντίατρό του το λιγότερο μια φορά το χρόνο ώστε να ελέγξει τις ολικές οδοντοστοιχίες αλλά και τη συνολική υγεία του στόματος, ενώ πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός να μην τις χάσει. Τέλος, είναι ωφέλιμο ο ασθενής να ζητήσει από τον οδοντίατρό του να “μαρκάρει” τις οδοντοστοιχίες του, γράφοντας σε αυτές το όνομα του ασθενούς. 

Όσον αφορά τον καθάρισμα των ολικών οδοντοστοιχιών, ο ασθενής πρέπει να τις ξεπλένει οπωσδήποτε μετά από κάθε γεύμα, όπως και το στόμα του με άφθονο νερό, ενώ πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του το λιγότερο δύο φορές την ημέρα. Ακόμη, για τον καθαρισμό πρέπει να χρησιμοποιεί σαπούνι και μαλακή οδοντόβουρτσα, ενώ πρέπει να καθαρίζει προσεκτικά όλες τις επιφάνειες της ολικής οδοντοστοιχίας εσωτερικά και εξωτερικά. Πρέπει, επίσης, ο ασθενής να καθαρίζει τα ούλα, τον ουρανίσκο και τη γλώσσα με μαλακή βούρτσα και νερό χωρίς σαπούνι ή οδοντόκρεμα. Οι οδοντοστοιχίες δεν πρέπει να βράζονται ή να έρθουν σε επαφή με χλωρίνη κατευθείαν από το μπουκάλι. 

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά

Ολικές Οδοντοστοιχίες: Γενικές Οδηγίες για τη Διαδικασία Τοποθέτησης

Αρχικά, στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται να περιμένει τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τις εξαγωγές προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των οδοντοστοιχιών. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει χωρίς δόντια αυτό το διάστημα, αλλά είναι μια απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να επουλωθούν τα ούλα σωστά. Ωστόσο, αν ο ασθενής δεν μπορεί να μείνει καθόλου χωρίς δόντια, τότε είναι δυνατό να συζητήσει με τον οδοντίατρό του το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν άμεσες οδοντοστοιχίες, οι οποίες κατασκευάζονται πριν την εξαγωγή δοντιών και τοποθετούνται την ημέρα των τελευταίων εξαγωγών. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτή η τεχνική δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενής, καθώς υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, οι οποίοι σχετίζονται με θέματα γενικής υγείας. 

Ακόμη, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου να κατασκευαστεί μια συμβατή ολική οδοντοστοιχία είναι 2-3 εβδομάδες. Αυτό γίνεται γιατί η διαδικασία κατασκευής της ολικής οδοντοστοιχίας γίνεται σε στάδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκληρωτική επιτυχία. Όταν ο ασθενής φορέσει τις καινούριες ολικές οδοντοστοιχίες, θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να τις συνηθίσει. Ενδέχεται στην αρχή να υπάρχει δυσκολία στη μάσηση και στην ομιλία. Επίσης, είναι πιθανό ο ασθενής να έχει αυξημένη ποσότητα σάλιου στο στόμα, όπως και μικροενοχλήσεις ή πόνο σε κάποια σημεία. Ωστόσο, αυτά είναι συμπτώματα που υποχωρούν καθώς περνάει ο χρόνος. 

Όταν οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κατασκευασμένες σωστά, δεν γίνονται αντιληπτές από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν ο ασθενής φορά τις οδοντοστοιχίες για πολλά χρόνια, τότε το υλικό γερνάει, αλλάζει χρώμα και κάνει πόρους, ενώ τα δόντια φθείρονται από τη χρήση. Οι παλιές ολικές οδοντοστοιχίες αδυνατούν πλέον να αποκαταστήσουν την ανατομία του κάτω τριτημορίου του προσώπου, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει γερασμένο και να υπάρχουν έντονες ρυτίδες. Επίσης, ενδέχεται οι οδοντοστοιχίες να μην εφαρμόζουν καλά πλέον, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ορατό στη μάσηση και την ομιλία. Η τακτική ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο βοηθάει στην πρόληψη αυτών των εξελίξεων. 

Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που φορούν τις ίδιες ολικές οδοντοστοιχίες για πολλά χρόνια και παραμένουν ικανοποιημένοι. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, συνήθως λόγω του ότι πάλιωσαν ή τρίφτηκαν τα δόντια, πολλοί ασθενείς σκέφτονται να τις αλλάξουν αλλά φοβούνται ότι θα είναι δύσκολο να συνηθίσουν τις καινούργιες. Φυσικά, υπάρχουν κατάλληλες τεχνικές που θα αντιγράψουν όλα τα “καλά” στοιχεία των παλιών οδοντοστοιχιών και θα τα μεταφέρουν στις καινούργιες, αλλάζοντας μόνο τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. 

Επίσης, είναι δυνατόν ο ασθενής να κατασκευάσει ένα δεύτερο ζευγάρι ολικών οδοντοστοιχιών για περίπτωση ανάγκης. Σε αυτήν την περίπτωση, κατασκευάζονται “πανομοιότυπες οδοντοστοιχίες” που είναι όμοιες με αυτές που φορά. Τα κατασκευαστικά στάδια είναι λίγα και ο χρόνος κατασκευής είναι μικρός, ενώ δεν απαιτείται χρόνος προσαρμογής. 

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συγκράτηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας, μπορεί να χρησιμοποιεί τις ειδικές συγκρατητικές ουσίες (κόλλα για οδοντοστοιχίες). 

Δείτε περισσότερα Ολικές Οδοντοστοιχίες – Μασέλες

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ