Skip to main content
search

Ομαλός Λειχήνας: Μια Φλεγμονώδης Πάθηση του Βλεννογόνου

Ο ομαλός λειχήνας του στόματος είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει το εσωτερικό βλεννογόνο του στόματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται με “μπαλώματα” από δαντελωτές λευκές κηλίδες, ενώ είναι πιθανό να συνοδεύεται από πόνο και με αλλοιώσεις στη γλώσσα και τα ούλα εκεί όπου υπάρχει η λοίμωξη.

Oralis Dental Center

Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση & Θεραπεία Σώζουν Ζωές

Ομαλός Λειχήνας
Ομαλός Λειχήνας

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αυτοάνοση κατάσταση που κατά κύριο λόγο οφείλεται σε παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, σε αλλεργιογόνες ουσίες σε οδοντιατρικά υλικά, σε κάποιο τραύμα, στο στρες ή σε κάποια ιογενή μόλυνση. Δεν είναι μεταδοτικός αν και είναι πιθανό να προκαλέσει επώδυνες πληγές στο στόμα που δυσκολεύουν την κατανάλωση τροφών. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι ο ομαλός λειχήνας μπορεί να προειδοποιεί για καρκίνο στόματος οπότε δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται από τον ασθενή.

Ο ομαλός λειχήνας στόματος επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού και εμφανίζεται ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 45 ετών, αν και είναι δυνατό να εμφανιστεί σε παιδιά. Συνολικά, παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες. Πρόκειται για μια πρακτικά ανίατη και χρόνια πάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που δυνητικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Ομαλός Λειχήνας: Ποια Είναι τα Συμπτώματα & Πώς Πραγματοποιείται η Διάγνωση

Ο ομαλός λειχήνας παρουσιάζεται με μια ποικιλία κλινικών μορφών. Οι βλάβες που προκαλεί είναι κνησμώδεις, επίπεδες, έντονα ερυθρές, ιώδεις ή λευκές, κι έχουν ακανόνιστο σχήμα ή είναι πολυγωνικές. Οι εκδηλώσεις της νόσου στη στοματική κοιλότητα κατατάσσονται σε 6 κλινικές μορφές: δικτυωτή, διαβρωτική, ατροφική, κατά πλάκας, βλατιδώδη και φυσαλιδώδη μορφή. 

Τα συμπτώματα είναι επώδυνα συνήθως στη διαβρωτική και την ατροφική μορφή και περιλαμβάνουν δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση, ξηρότητα στο στόμα και ερεθισμό του βλεννογόνου στη λήψη συγκεκριμένων τροφών. Ο ομαλός λειχήνας εκδηλώνει εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως και μήνες ή έτη. 

Προκειμένου να γίνει η διάγνωση, πραγματοποιείται κλινική εξέταση της περιοχής όπου υπάρχουν οι βλάβες στη στοματική κοιλότητα και η ύπαρξη της νόσου επιβεβαιώνεται και ιστολογικά με τη λήψη τεμαχιδίου από την περιοχή της αλλοίωσης (βιοψία). Η βιοψία πραγματοποιείται στο Στοματολογικό ιατρείο με τοπική αναισθησία και παρουσιάζει ελάχιστες έως καθόλου επιπλοκές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως ο άμεσος και έμμεσος ανοσοφθορισμός ώστε να γίνει διαφορική διάγνωση του ομαλού λειχήνα.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ομαλός Λειχήνας: Ποια Είναι η Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του ομαλού λειχήνα είναι συμπτωματική, δηλαδή η θεραπεία χορηγείται μόνο για όσο διάστημα παρουσιάζονται επώδυνες αλλοιώσεις της νόσου. Στόχος είναι η θεραπεία των συμπτωμάτων. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τοπικά ή συστηματικά. Στα τοπικά σκευάσματα ανήκουν οι κρέμες, οι αλοιφές και τα στοματικά διαλύματα, ενώ στα συστηματικά η από του στόματος λήψη κορτικοστεροειδών ή ανοσοκατασταλτικών. 

Λίγα χρόνια πριν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ομαλό λειχήνα ως προκαρκινική κατάσταση, εξαιτίας της εξαλλαγής των αλλοιώσεων σε καρκίνωμα της στοματικής κοιλότητας. Το 0,5 με 3% των ασθενών θα υποστούν εξαλλαγή των βλαβών της νόσου με διαφορετικά αποτελέσματα από περιοχή σε περιοχή. 

Στις φυσικές θεραπείες ανήκουν η στοματική υγιεινή, ο έλεγχος της διατροφής, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η αλόη και η πρόπολη μελισσών. Η καθαριότητα του στόματος μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του ομαλού λειχήνα, ενώ παράλληλα η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Οι πικάντικες και όξινες τροφές είναι πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Παράλληλα, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν ομαλό λειχήνα στόματος. 

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες έδειξε ότι η αλόη είναι δυνατό να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα στοματικά έλκη που προκαλούνται από τον ομαλό λειχήνα. Οι ασθενείς που εφάρμοσαν τοπικά την αλόη είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 50%, ενώ το 33% των ασθενών ανέφερε ότι το κάψιμο και ο πόνος εξαφανίστηκαν. Όσον αφορά την πρόπολη, δεν είναι αποτελεσματική μόνο στην καταπολέμηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της πλάκας και της περιοδοντικής νόσου, αλλά επίσης σκοτώνει και τα βακτήρια και ανακουφίζει τους πάσχοντες από ομαλό λειχήνα.

Δείτε περισσότερα: Ομαλός Λειχήνας

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ