Skip to main content
search

Γλωσσικά Σιδεράκια: Τι Είναι

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ανάγκη για τοποθέτηση ορθοδοντικών μηχανισμών στη μέσα (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών προς την πλευρά της γλώσσας αυξήθηκε σημαντικά. Ο λόγος ήταν, κυρίως, η μεγάλη ζήτηση για βελτιωμένα αισθητικά αποτελέσματα κατά τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας.

Η Ορθοδοντική με γλωσσικά σιδεράκια ήρθε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες ασθενείς που αντιμετωπίζουν ορθοδοντικά προβλήματα.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Γλωσσικά Σιδεράκια
Γλωσσικά Σιδεράκια

Τα γλωσσικά σιδεράκια αποτελούν ορθοδοντικούς μηχανισμούς που προσκολλώνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών με σκοπό να διορθώσουν τα κενά ανάμεσα στα δόντια, τις στροφές, τους συνωστισμούς τους και την κακή σύγκλιση τους, βελτιώνοντας το χαμόγελο του ασθενούς. Σε αντίθεση με τα χειλικά σιδεράκια που τοποθετούνται στην εξωτερική πλευρά των δοντιών όντας σε κοινή θέα, τα γλωσσικά σιδεράκια αποτελούν την απάντηση της Ορθοδοντικής στο αισθητικό αυτό πρόβλημα! 

Τα μεταλλικά στοιχεία κατασκευάζονται εξατομικευμένα με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα άγκιστρα είναι μικρότερα συγκριτικά με παλαιότερα, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση. Η διάρκεια της συγκεκριμένης ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται τόσο από το είδος του προβλήματος όσο και από την καλή συνεργασία του ασθενούς.

Γλωσσικά Σιδεράκια: Πώς Λειτουργούν & Ποια Είναι η Διαδικασία

Η συγκεκριμένη μέθοδος συμβάλλει στη διόρθωση του μεγαλύτερου φάσματος ορθοδοντικών ανωμαλιών. Παράλληλα, προσφέρει άριστη αισθητική εμφάνιση καθώς από την έξω πλευρά των δοντιών δεν φαίνεται καμία ορθοδοντική κατασκευή. Τα γλωσσικά σιδεράκια είναι αποτέλεσμα προηγμένης τεχνολογίας και ακολουθούν πλήρως την ανατομικότητα της γλωσσικής (εσωτερικής) επιφάνειας των δοντιών. Συγκρατούν το σύρμα που ισιώνει τα δόντια και η τοποθέτησή τους στο στόμα προετοιμάζεται σε ειδικό εργαστήριο. 

Η διαδικασία της δημιουργίας και τοποθέτησής τους ξεκινά, αρχικά, με το αποτύπωμα των δοντιών που παίρνει ο ορθοδοντικός, δηλαδή τα μέτρα ώστε τα γλωσσικά σιδεράκια να εφαρμοστούν πλήρως. Στη συνέχεια, επιλέγει ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στο οποίο στέλνει το αποτύπωμα δοντιών και εκεί, με αμέριστη ακρίβεια, τοποθετούνται τα γλωσσικά σιδεράκια πάνω στα γύψινα καλούπια των δοντιών του ασθενή. Ακολούθως, αποστέλλονται στον ορθοδοντικό ώστε εκείνος να τα συγκολλήσει στη γλωσσική επιφάνεια των δοντιών. Η ταλαιπωρία του ασθενή είναι ελάχιστη έως μηδαμινή. Τα γλωσσικά σιδεράκια σταδιακά μετακινούν τα δόντια ασκώντας βαθμιαίες πιέσεις πάνω τους, προκειμένου τελικά τα δόντια του ασθενούς να ισιώσουν. Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται και η ορθοδοντική θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια.

Πολύ σημαντική είναι η επιλογή ενός έμπειρου ορθοδοντικού ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα προτείνει την ορθοδοντική θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στον εκάστοτε ασθενή. Η άρτια εκτέλεση της ορθοδοντικής θεραπείας με γλωσσικά σιδεράκια εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την άρτια κατάρτιση και την εξειδίκευση της ιατρικής ομάδας. Όσο πιο σωστή είναι η επιλογή του ασθενούς όσον αφορά τον ορθοδοντικό, τόσο πιο απλή, γρήγορη και αποτελεσματική είναι και η θεραπευτική διαδικασία.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Γλωσσικά Σιδεράκια: Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα

Αρχικά, ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα γλωσσικά σιδεράκια προσφέρουν μια απολύτως αισθητική θεραπεία, εξαιτίας της απουσίας ορθοδοντικών κατασκευών στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών του ασθενούς. Ακόμα, τα δόντια ισιώνουν βαθμιαία και σταδιακά, κι έτσι φαίνονται και είναι υγιή και ανέπαφα.

Η ορθοδοντική θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια προσφέρει τη δυνατότητα να θεραπευτεί μια μεγάλη γκάμα ορθοδοντικών ανωμαλιών, ενώ ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρόοδο και τις μετακινήσεις των δοντιών όσο εκείνα ισιώνουν και αποκτούν την κατάλληλη θέση. Επιπλέον, ο ασθενής είναι σε θέση να συνεχίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να αλλάξει κάτι στη ζωή του. Τέλος, η συγκεκριμένη ορθοδοντική θεραπεία, αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος και την εμπειρία του ορθοδοντικού, είναι πιθανό να είναι σύντομη και να ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

Γλωσσικά Σιδεράκια: Ποια Είναι τα Μειονεκτήματα

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα, το πρώτο είναι ότι η τεχνική είναι αρκετά πιο σύνθετη συγκριτικά με την παραδοσιακή ορθοδοντική θεραπεία, κάτι που φυσικά απαιτεί και την ανάλογη εμπειρία και ακριβείς χειρισμούς από τον ορθοδοντικό. Επιπροσθέτως, Η παρουσία μια μόνιμης ορθοδοντικής συσκευής στο στόμα του ασθενούς απαιτεί από τον ίδιο την ανάλογη καθημερινή, συστηματική και σχολαστική καθαριότητα και φροντίδα.

Τα ραντεβού με τον ορθοδοντικό διαρκούν αρκετά, καθώς όπως είναι λογικό δεν υπάρχει άριστη οπτική επαφή του ορθοδοντικού με τα γλωσσικά σιδεράκια. Ακόμα, η περίοδος προσαρμογής του ασθενούς στη νέα ορθοδοντική συσκευή είναι πιθανό να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες, ενώ υπάρχει, πιθανώς, κίνδυνος ξεκολλήματος σε κάποιο από τα σιδεράκια κατά τη διάρκεια του φαγητού, όπως και κίνδυνος τερηδονισμού στην περίπτωση που ο ασθενής δεν τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής.

Φυσικά, η θεραπεία με γλωσσικά σιδεράκια είναι δυνατό να αποδώσει ένα άρτιο και άψογο τελικό αποτέλεσμα, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Τα γλωσσικά σιδεράκια, όπως και οι αόρατοι νάρθηκες, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές μεθόδους ώστε ο ασθενής να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο, χωρίς να προσφύγει στην επεμβατική οδοντιατρική.

Δείτε περισσότερα Γλωσσικά Σιδεράκια

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ