Skip to main content
search

Παρενέργειες – Επιπλοκές Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Αρχικά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τα οδοντικά εμφυτεύματα πετυχαίνουν και διαρκούν εφόρου ζωής. Ειδικότερα, λιγότερο από 5% των εμφυτευμάτων δοντιών αποτυγχάνουν, καθώς το 95%των εμφυτευμάτων εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια, προσφέροντας οριστική λύση. 

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων ενδεχομένως παρουσιάζει συγκεκριμένες επιπλοκές και παρενέργειες που είναι απαραίτητο να λάβει υπόψη του ο ασθενής. Η εμπειρία του Γναθοχειρουργού και η άρτια κατάρτιση της ιατρικής ομάδας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή έκβαση της χειρουργικής τοποθέτηση εμφυτευμάτων. 

Στο Oralis Dental Center εγγυώμαστε τα μόνιμα αποτελέσματα με τις ασφαλέστερες μεθόδους και τις πιο εκσυγχρονισμένες τεχνικές. Τα άμεσα και οριστικά αποτελέσματα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και τον συνοδεύουν μια ζωή, προσφέροντάς του ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Παρενέργειες - Επιπλοκές Εμφυτευμάτων
Παρενέργειες - Επιπλοκές Εμφυτευμάτων

Παράγοντες που Οδηγούν σε Παρενέργειες - Επιπλοκές Εμφυτευμάτων Δοντιών

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που δημιουργούν παρενέργειες και επιπλοκές μετά από τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Αρχικά, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαραίτητο να είναι εξαιρετικά προσεκτικός με τα εμφυτεύματα και να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών του, καθώς ένα μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία των εμφυτευμάτων ανήκει στον ασθενή.

Οι Παράγοντες που Οδηγούν σε Επιπλοκές & Παρενέργειες στις Επεμβάσεις Οδοντικών Εμφυτευμάτων:

1. Η Επιλογή του Κατάλληλου Γναθοχειρουργού

Το σημαντικότερο βήμα για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης και ασφαλούς τοποθέτησης οδοντικού εμφυτεύματος είναι η επιλογή του κατάλληλου Γναθοχειρουργού καθώς και ενός εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρικού προσωπικού. Η ειδικότητα του Γναθοχειρουργού είναι πιο εξειδικευμένη από εκείνη του οδοντίατρου, καθώς έχει κάνει επιπλέον συγκεκριμένη εξειδίκευση πάνω στη Γναθοχειρουργική. Έτσι, μπορεί να εκτελέσει με μεγαλύτερη ακρίβεια πολύπλοκες επεμβάσεις.

2. Το Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη στοματική κοιλότητα γιατί ο καπνός εισέρχεται από αυτήν. Έτσι, προκαλεί επιβράδυνση της διαδικασίας επούλωσης μετά την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος γιατί περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό η ροή του αίματος στα ούλα. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποτυχία του εμφυτεύματος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής που καπνίζει απαγορεύεται να τοποθετήσει χειρουργικά εμφυτεύματα δοντιών, αν και το καλύτερο είναι να διακόψει το κάπνισμα μια εβδομάδα πριν τη διαδικασία της επεμβατικής θεραπείας. Επίσης, το καλύτερο είναι ο ασθενής να μην καπνίζει για τουλάχιστον δύο μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση για οδοντικά εμφυτεύματα. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν αισθητά οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη θεραπεία με εμφυτεύματα δοντιών.

3. Η Στοματική Υγιεινή & το να Ακολουθεί ο Ασθενής τις Οδηγίες του Ιατρού

Η συστηματική καθαριότητα των δοντιών είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επιτυχία της επεμβατικής διαδικασίας των οδοντικών εμφυτευμάτων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο όπως και το κατά πόσο ακολουθεί ο ασθενής τις οδηγίες του ιατρού του. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι διατροφικοί περιορισμοί όταν υπάρχουν και να φροντίζει ο ασθενής τακτικά το στόμα του με τον κατάλληλο τρόπο.

4. Ασθένειες που Σχετίζονται με τα Ούλα & Ανεπαρκές Οστό της Γνάθου

Πριν την επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων, αξιολογείται πάντα η συνολική υγεία των ούλων. Εάν ο ασθενής παρουσιάζει κάποια νόσο των ούλων, τότε πρέπει πρώτα να θεραπευτεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα και ακολούθως να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα δοντιών. Οι ασθένειες των ούλων είναι πιθανό να βλάψουν το οστό της γνάθου ή τα ούλα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται επιπλοκές στη χειρουργική επέμβαση.

Ακόμα, η μη ύπαρξη επαρκούς οστού ώστε να μπορεί να στηριχθεί ικανοποιητικά το εμφύτευμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Το οστό της γνάθου πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις προκειμένου να τοποθετηθεί με επιτυχία το οδοντικό εμφύτευμα. Ο συνηθέστερος λόγος που το οστό δεν έχει τις κατάλληλες διαστάσεις είναι η μεσολάβηση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή της απώλειας του φυσικού δοντιού μέχρι την αντικατάστασή του μέσω της θεραπείας με εμφυτεύματα δοντιών. Εάν το οστό έχει ατροφήσει, τότε πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμογή ειδικών τεχνικών ανάπλασης. 

5. Διάφορες Ιατρικές Παθήσεις

Υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιπλοκές ή και σε παρενέργειες, καθώς επίσης και σε αποτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών.

Ενδεικτικά, οι ασθένειες των ούλων, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η προχωρημένη οστεοπόρωση και κάποια αυτοάνοση ασθένεια αποτελούν τέτοιες ασθένειες, γιατί λειτουργούν ανασταλτικά στην επούλωση του σώματος και στην οστεοενσωμάτωση.

Εάν κάποιος ασθενής έχει αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, και πάλι είναι πιθανό να υπάρχει επιβράδυνση στην επούλωση της στοματικής κοιλότητας.

Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και σε ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή λαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομάδα

15

Χρόνια Εμπειρίας

10000

Διαδικασίες Τοποθέτησης

1000

"Δόντια Σε 1 Μέρα"

98

Επιτυχία

Απώλεια Οστού: Χρήση Διφωσφονικών Φαρμάκων & Πιθανές Παρενέργειες

Τα διφωσφονικά φάρμακα, όπως τα Actonel, Bonefos, Reclast και Fosamax, λαμβάνονται είτε για τη δημιουργία οστού είτε για την οστεοπόρωση είτε για τη δημιουργία οστού. Χρησιμοποιούνται ώστε να μειώσουν τα οστικά συμβάματα σε ασθενείς που εμφανίζουν οστική νόσο ή οστεοπόρωσή ή λαμβάνουν κάποια θεραπεία για τον καρκίνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πλέον έρευνες που αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένα το Fosamax αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας σοβαρής οστικής ασθένειες, την οστεονέκρωση της γνάθου. Η οστεονέκρωση της γνάθου αποτελεί μια σπάνια ασθένεια που είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μια αρκετά σοβαρή επιπλοκή της φαρμακευτικής θεραπείας με διφωσφονικά ή και δενοσουμάμπη.

Η ιατρική ομάδα που αναλαμβάνει κάθε ασθενή πρέπει να έχει την εμπειρία και την κατάρτιση να αναγνωρίσει και να διαγνώσει τα συμπτώματα ώστε να τα αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο.

Οδοντικά Εμφυτεύματα: Χειρουργική Επέμβαση & Πιθανές Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι σπάνιες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπάρξουν. Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν επιπλοκές μέσα στους πρώτους τρεις ή τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση, ή και μετά από πολλά χρόνια.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρχει πόνος ή δυσφορία μετά την επέμβαση, κάτι που συνήθως αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στο στόμα και ειδικά στο σημείο που τοποθετήθηκαν τα εμφυτεύματα δοντιών. 

Μια πιο σοβαρή επιπλοκή είναι η κινητικότητα του εμφυτεύματος, δηλαδή το να μην είναι σταθερό. Αυτό ίσως συμβεί μετά από επέμβαση για άμεση αποκατάσταση δοντιών και συνολικά δυσκολεύει τη διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης, αφού το οδοντικό εμφύτευμα πρέπει να είναι σταθερό τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες.

Μια πολύ σοβαρή επιπλοκή είναι η λοίμωξη στο σημείο της τοποθέτησης του εμφυτεύματος ή και η κακή επούλωση. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, εάν οι επιπλοκές αυτές γίνουν αντιληπτές νωρίς, τότε είναι πιο απλό να αντιμετωπιστούν χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επιπλέον πρόβλημα. Η λοίμωξη είναι πιθανό να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της επεμβατικής θεραπείας ή και μετά από αυτήν. Η λοίμωξη και η κακή επούλωση συνήθως εμφανίζονται όταν το στόμα έχει πολλά βακτήρια, κάτι που οφείλεται συχνότερα στην μη τήρηση των οδηγιών του οδοντιάτρου μετά το χειρουργείο. 

Εάν τα συμπτώματα του πόνου, του πρηξίματος και της δυσφορίας επιμένουν για περισσότερες από 4 ημέρες, τότε ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το οδοντιατρείο που τον παρακολουθεί. 

Σε λιγότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται επιπλοκές μετά από χρόνια μετά από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Αυτό συνήθως οφείλεται σε βλάβη στον ιστό ή σε βλάβη στο νεύρο, που προκλήθηκαν από λανθασμένη τοποθέτηση από τον οδοντίατρο. Μερικά σημάδια που προειδοποιούν για αυτές τις βλάβες είναι το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στα χείλη, τα ούλα, τη γλώσσα και το πρόσωπο.

Φυσικά, η απόρριψη ενός ξένου σώματος από τον οργανισμό συμβαίνει σπάνια στους ασθενείς. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι επεμβάσεις είναι επιτυχημένες, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα τιτανίου που είναι βιοσυμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Επικοινωνήστε με τον Οδοντίατρο & την Ιατρική του Ομάδα εάν Εμφανίσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Επίμονο πυρετό
  • Χαλάρωση ή κινητικότητα της προσθετικής εργασίας
  • Φλεγμονή των ούλων
  • Υποχώρηση των ούλων
  • Κινητικότητα του εμφυτεύματος
  • Επίμονο πόνο ή δυσφορία
  • Αυξημένο πρήξιμο
  • Δυσκολία στην μάσηση
  • Κακή γεύση και κακοσμία
  • Πύον ή αιμορραγία των ούλων

 

Στο Oralis Dental Center συνεργαζόμαστε με εξαιρετικά έμπειρους και πλήρως καταρτισμένους οδοντιάτρους και Γναθοχειρουργούς, μεριμνώντας για την αμέριστη ασφάλεια των ασθενών μας.

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά

Πόνος στα Εμφυτεύματα Δοντιών

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα οδοντικά εμφυτεύματα συνοδεύονται από ένα ποσοστό πόνου. Αυτό μερικές φορές αποθαρρύνει κάποιους ασθενείς από το να προβούν στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών. Ωστόσο, συχνά το άγχος και ο φόβος είναι μεγαλύτερα του πόνου. 

Το Oralis Dental Center παρέχει όλες τις λύσεις και τις απαντήσεις προκειμένου ο ασθενής να προβεί σε χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών χωρίς ιδιαίτερο φόβο. Στόχος είναι η άμεση επιστροφή του στις καθημερινές του ασχολίες και δραστηριότητες. 

Σχετικά με τους παράγοντες που επιφέρουν πόνο στα εμφυτεύματα δοντιών, όσο πιο έμπειρος είναι ο οδοντίατρος που αναλαμβάνει την επέμβαση, τόσο πιο σύντομη, ακριβής και ήπια είναι η θεραπευτική διαδικασία. Έτσι, μειώνεται και ο μετεγχειρητικός πόνος στα εμφυτεύματα δοντιών.

Ακόμα, σημαντικό ρόλο στη μείωση του πόνο είναι το ότι η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Αναλόγως με την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας του ασθενούς, είναι πιθανό να χρειαστούν ειδικές διαδικασίες ανάπλασης και προετοιμασίας. 

Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζει ο ασθενής ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν πρέπει να αισθάνεται πόνο ή ενόχληση στο στόμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο πόνος και η ευαισθησία υπάρχουν μετεγχειρητικά εάν υπάρξουν. Η ένταση του πόνου είναι ίδια ή και μικρότερη από εκείνη που νιώθει ο ασθενής όταν κάνει εξαγωγή δοντιού. Σε κάθε περίπτωση, ο πόνος στα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ανεκτός και περνάει ή μειώνεται με απλά παυσίπονα.

Συνολικά, η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ανώδυνη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε τοπική αναισθησία κι έτσι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν νιώθει κανένα πόνο, ενόχληση ή ευαισθησία. Εάν αισθανθεί κάποιο πόνο μετεγχειρητικά, μπορεί να το αντιμετωπίσει με απλά παυσίπονα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου. 

Πόνος στα Εμφυτεύματα Δοντιών: Ποιοι Παράγοντες Συμβάλλουν στη Μείωσή του

Η διατροφή και σωστή φροντίδα του στόματος συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του πόνο μετεγχειρητικά. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά και τα ροφήματα με καλαμάκι για μερικές ημέρες, όπως και τα μπουκώματα με νερό και τα στοματικά διαλύματα. Δεν πρέπει να μασάει κολλώδεις και σκληρές τροφές, αλλά να επιλέγει μαλακές τροφές ή τροφές αλεσμένες σε μπλέντερ για δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. 

Επίσης, ο ασθενής πρέπει να δημιουργεί ένα σταθερά κατάλληλο, καθαρό περιβάλλον για τα ούλα και τα εμφυτεύματα στο στόμα του, ώστε να είναι ευκολότερη η επαναφορά της στοματικής κοιλότητας στα φυσιολογικά επίπεδα. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τακτικός καθαρισμός του στόματος μετά από κάθε γεύμα και η χρήση ενός μη αλκοολούχου στοματικού διαλύματος ώστε να απολυμαίνεται ολοκληρωτικά το στόμα. 

Ο ύπνος και γενικά η ξεκούραση μετά την επέμβαση είναι πολύ σημαντικά προκειμένου ο ασθενής να αναρρώσει σωστά και άμεσα. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνει μέρος ο ασθενής σε έντονες σωματικά δραστηριότητες για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Το κάπνισμα επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία της επούλωσης, με αποτέλεσμα η στοματική κοιλότητα να είναι ευάλωτη σε λοιμώξεις. Ο ασθενής πρέπει να κόψει το κάπνισμα για ένα διάστημα πριν και μετά την επέμβαση για εμφυτεύματα δοντιών. Ακόμα, δεν πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καθώς κι αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη διαδικασία της επούλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να έχει άμεση επαφή με τον οδοντίατρο και την ιατρική του ομάδα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις κατάλληλες οδηγίες και να υπάρχει επιτυχία στην επέμβαση για τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Το Oralis Dental Center ενημερώνει πλήρως τον ασθενή για όλη τη διαδικασία της θεραπείας, ενώ εγγυάται σωστή διαχείριση κάθε κατάστασης που μπορεί να προκύψει. Το εκπαιδευμένο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό μας είναι ικανό να διαχειριστεί αποτελεσματικά ακόμα και τις δυσκολότερες περιπτώσεις. 

 

Δείτε περισσότερα Παρενέργειες – Επιπλοκές Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ