Skip to main content
search

Ρομποτική Προσθετική Δοντιών: Τι Είναι

Η ρομποτική προσθετική δοντιών είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή στην οδοντιατρική και συγκεκριμένα στην προσθετική αποκατάσταση των οδοντικών ελλειμμάτων.

Ουσιαστικά, εξελίσσει την οδοντοτεχνική διαδικασία και την μετατρέπει σε μια ψηφιακά καθοδηγούμενη μέθοδο απόλυτης ακρίβειας. Το αποτέλεσμα είναι άριστες προσθετικές εργασίες τόσο σχετικά με την ποιότητα του υλικού, όσο και αναφορικά με την ακρίβεια της εφαρμογής.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ρομποτική Προσθετική Δοντιών
Ρομποτική Προσθετική Δοντιών

Η οδοντική προσθετική χωρίζεται πρακτικά σε 2 κατηγορίες:

  • Την ακίνητη προσθετική και
  • την κινητή προσθετική.

Στην ακίνητη προσθετική ανήκουν οι όψεις, οι στεφάνες και οι γέφυρες. Στην κινητή προσθετική ανήκουν οι μερικές και οι ολικές οδοντοστοιχίες.

Ρομποτική Προσθετική Δοντιών: Γενικές Πληροφορίες για την Ακίνητη Προσθετική

  1. Στεφάνη (θήκη): Πρόκειται για μια προσθετική εργασία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ελλειμμάτων της οδοντικής ουσίας συγκεκριμένων δοντιών σε κατεστραμμένα ή/και απονευρωμένα δόντια. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για αισθητικούς λόγους. Οι στεφάνες τοποθετούνται πάνω στα φυσικά δόντια ή πάνω στα εμφυτεύματα. Ακόμα, χωρίζονται αναλόγως το υλικό της κατασκευής τους σε μεταλλοκεραμικές, ολοκεραμικές και ζιρκονίου.
  2. Γέφυρα: Εκτός από τα εμφυτεύματα και τις οδοντοστοιχίες, οι γέφυρες αποτελούν το μέσο με τη συμβολή του οποίου αποκαθιστούμε στο στόμα τη νωδότητα που έχει προκληθεί, εξαιτίας της απώλειας ενός ή και περισσότερων δοντιών

Τα προβλήματα που δημιουργεί η απώλεια κάποιου ή κάποιων δοντιών είναι αισθητικά και λειτουργικά, όπως η απώλεια οστού, οι πιθανοί πόνοι στην κροταφογναθική άρθρωση, η μετατόπιση και απόκλιση των παρακείμενων δοντιών, καθώς και η δυσκολία στη μάσηση και τον καθαρισμό της περιοχής.

Η δημιουργία της “γέφυρας” αποτελείται από τουλάχιστον τρία δόντια, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών. Εάν χρειάζεται να αναπληρωθεί μόνο ένα δόντι, τότε χρησιμοποιούνται τα παρακείμενα της νωδής περιοχής δόντια ή εμφυτεύματα, τα οποία λειτουργούν πλέον ως στηρίγματα, ώστε να “κρεμαστεί” ανάμεσά τους ένα γεφύρωμα.

Ως “Γεφύρωμα” χαρακτηρίζεται εκείνο το τμήμα της ακίνητης γέφυρας που αντικαθιστά το ένα ή τα περισσότερα δόντια που λείπουν. Οι γέφυρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τα πρόσθια δόντια, είτε για τα οπίσθια δόντια. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα είναι αισθητικά και λειτουργικά εξαιρετικό.

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ρομποτική Προσθετική Δοντιών: Γενικές Πληροφορίες για την Κινητή Προσθετική

Η κινητή προσθετική εργασία σχετίζεται με οδοντικούς φραγμούς πάνω στους οποίους έχουν απομείνει ελάχιστα έως και καθόλου δόντια. Στην περίπτωση που ο ασθενής για οποιοδήποτε λόγο δεν επιλέξει αποκατάσταση του στοματικού του προβλήματος με τις σύγχρονες μεθόδους των εμφυτευμάτων, τότε έχει την επιλογή να αποκαταστήσει ικανοποιητικά το στόμα με μερική ή ολική κινητή οδοντοστοιχία.

Η μερική οδοντοστοιχία αποτελεί την ιδανική λύση όταν απουσιάζουν ορισμένα δόντια στο φραγμό, ενώ η ολική οδοντοστοιχία αφορά τις περιπτώσεις ολικής νωδότητας, δηλαδή την ολοκληρωτική απουσία δοντιών καθώς και όταν υπάρχουν ενδείξεις τοποθέτησης εμφυτευμάτων, προκειμένου να επιλεγεί η λύση των επένθετων ολικών.

Όσον αφορά τον νάρθηκα βρυγμού, πρόκειται για το θεραπευτικό μέσο με το οποίο αντιμετωπίζουμε το βρουξισμό, δηλαδή το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από βρουξισμό και πολλοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ακούσια αποτριβή ή σφίξιμο των δοντιών που συνδέεται με δυναμικές πλευρικές κινήσεις των σιαγόνων. 

Τα συνηθέστερα αίτια του βρουξισμού είναι ο θυμός, το στρες, η ένταση, η απογοήτευση, οι διαταραχές ύπνου, η έλλειψη δοντιών, τα στραβά δόντια, κάποιο ατύχημα, καθώς και οι προσθετικές αποκαταστάσεις. Συνήθως, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ενδεικτικά Πριν και Μετά

Δείτε όλα τα Πριν & Μετά
Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ