Skip to main content
search

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποια Είναι τα Προβλήματα που Λύνει

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, μια στις τέσσερις ορθοδοντικές θεραπείας παρέχεται σε ενήλικες. Τα ορθοδοντικά προβλήματα που μένουν χωρίς θεραπεία και έγκαιρη αντιμετώπιση πολύ συχνά οδηγούν σε επιπλέον οδοντιατρικά προβλήματα, όπως είναι η τερηδόνα, οι νόσοι των ούλων και η δυσκολία στη μάσηση.

Η Ορθοδοντική επιστήμη έχει εξελιχθεί κι αναπτυχθεί σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό πλέον, κάτι που καθιστά την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων άνετη και ασφαλή. Παράλληλα, η ορθοδοντικές κατασκευές είναι λιγότερο εμφανείς από κάθε άλλη φορά, παρέχοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να αποκτήσει σε άμεσο χρονικό διάστημα και με μεγάλη ευκολία ίσια δόντια.

Oralis Dental Center

Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων
Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων

Ο ειδικός Ορθοδοντικός χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα ορθοδοντικών συσκευών κατά τη διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων. Μέσω αυτών, επιτυγχάνεται το κλείσιμο των μεγάλων διαστημάτων μεταξύ των δοντιών, η ευθυγράμμιση των κοπτικών άκρων των δοντιών, καθώς και η επαναφορά των συνωστισμένων δοντιών στις φυσιολογικές τους θέσεις.

Παράλληλα, βελτιώνεται η ομιλία και η μάσηση, διευκολύνεται η στοματική υγιεινή και η μακροχρόνια διατήρηση της υγείας των ούλων, ενώ διορθώνεται και η προβληματική σύγκλειση.

Η χρήση των εξελιγμένων και δοκιμασμένων μεθόδων ορθοδοντικής επιβάλλουν την άσκηση ορθοδοντικών δυνάμεων και πιέσεων στα δόντια του ασθενούς προκειμένου να διορθωθεί η θέση τους. Ωστόσο, πλέον οι δυνάμεις αυτές ασκούνται ελεγχόμενα και ξεχωριστά σε κάθε δόντι.

Παράλληλα, τα βήματα της ορθοδοντικής θεραπείας είναι εβδομαδιαία όσον αφορά την μέθοδο με τους αόρατους νάρθηκες. Αυτό, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια που αλλάζονται κάθε μήνα από τον ορθοδοντικό, συμβάλλει στο να είναι οι δυνάμεις που ασκούνται πιο ελεγχόμενες και ηπιότερες. Έτσι, στο ξεκίνημα της θεραπείας ορισμένοι ασθενείς αισθάνονται μόνο μια ήπια αίσθηση πίεσης, κάτι που στην πορεία συνηθίζουν και σταματά να τους απασχολεί.

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Σε Ποιες Περιπτώσεις Εφαρμόζεται

Η ορθοδοντική μετακίνηση και μετατόπιση δοντιών βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εφαρμογή πίεσης στα δόντια προκειμένου να αλλάξουν θέση και να αποκτήσουν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους, δίνοντας ένα αισθητικά άρτιο και πλήρως λειτουργικό τελικό αποτέλεσμα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα χρησιμοποιεί ειδικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων ασκείται πίεση στα δόντια προς την κατάλληλη κατεύθυνση. 

Όταν το δόντι ωθείται προς μια κατεύθυνση, η ρίζα του ασκεί πίεση στο οστό της γνάθου που την περιβάλλει, προκαλώντας έτσι ελεγχόμενη απορρόφηση του οστού στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό διευκολύνει το δόντι να μετακινηθεί προς την κατεύθυνση που πιέζει ο ορθοδοντικός μηχανισμός

Όσο το δόντι μετατοπίζεται βαθμιαία προς τη νέα του θέση, δημιουργείται νέο οστό στην άλλη πλευρά της ρίζας. Με αυτόν τον τρόπο το δόντι μετακινείται στην κατάλληλη θέση και αδυνατεί να μετατοπιστεί ξανά προς την προηγούμενη θέση του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο χώρος στη γνάθο είναι αρκετά περιορισμένος, είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση κάποιου ή κάποιων δοντιών ώστε να υπάρχει ένα αρμονικό τελικό αποτέλεσμα. 

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποια Είναι η Διαδικασία

Η συνήθης διαδικασία βασίζεται στη λήψη απλής φωτογραφίας του χαμόγελου του ασθενούς. Μια εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση ειδικών προγραμμάτων προσομοίωσης κατά την οποία πραγματοποιείται φωτογραφική επεξεργασία η οποία βασίζεται στα πρόσθια δόντια του ασθενούς και προβάλλεται στην φωτογραφία. Η χρήση του πιο εξελιγμένου ενδοστοματικού σαρωτή που διατίθεται δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου των γνάθων και των δοντιών που προσδίδει τη μέγιστη ακρίβεια. 

Το αρχείο το οποίο παράγεται συνδυάζεται με την κλινική, φωτογραφική και ακτινογραφική αξιολόγηση και χρησιμοποιείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο ακριβής σχεδιασμός της ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων. Μέσω της αξιοποίησης του εξειδικευμένου λογισμικού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης και τη διαδικασία της πιο εξελιγμένης μεθόδου μετακίνησης δοντιών, δίνεται η δυνατότητα στον ορθοδοντικό να σχεδιάσει και να παρουσιάσει της πραγματικές βαθμιαίες μετατοπίσεις των δοντιών του ασθενούς μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η θεραπευτική διαδικασία. 

Το τελικό αποτέλεσμα αφορά όλα τα δόντια του ασθενούς και εμφανίζονται εξ αρχής μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας οι πραγματικές οριστικές θέσεις των δοντιών που θα υπάρχουν κατά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να δει εξ αρχής πιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στα δόντια του.

Με την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων, πραγματοποιείται σχεδιασμός προκειμένου να διατηρηθεί οριστικά το τελικό αποτέλεσμα. Η χρήση των τεχνικών για τη διατήρηση του αποτελέσματος είναι απαραίτητη, καθώς τα φυσικά δόντια τείνουν πάντα να μετακινηθούν ξανά προς τις προηγούμενες θέσεις τους. 

Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποιες Επιλογές Υπάρχουν για τον Ασθενή

Οι Ορθοδοντικές Συσκευές που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων είναι οι εξής:

1. Παραδοσιακά Σιδεράκια

Αποτελούνται από μικρά μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά στηρίγματα και κολλιούνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών στην μπροστινή θέση, ενώ τα σύρματα τοποθετούνται μέσα στα στηρίγματα. Με αυτόν τον συνδυασμό ασκούνται οι απαραίτητες ορθοδοντικές δυνάμεις στα δόντια ώστε να μετακινηθούν σταδιακά στην επιθυμητή θέση.

2. Γλωσσικά Σιδεράκια

Λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Η διαφορά είναι ότι δεν τοποθετούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών αλλά στην εσωτερική, κι έτσι είναι ελάχιστα ορατά. Το πλάνο θεραπείας και η διατήρηση της στοματικής υγιεινής έχει κάποιες περισσότερες απαιτήσεις.

3. Αόρατα Σιδεράκια

Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές διάφανες μεμβράνες (οι λεγόμενοι αόρατοι νάρθηκες) και ασκούν ήπιες ορθοδοντικές πιέσεις στα δόντια. Δεν έχουν μεταλλικά σύρματα ούτε κολλιούνται στηρίγματα στα δόντια, ενώ πραγματοποιείται ψηφιακός σχεδιασμός της ορθοδοντικής θεραπείας με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για την ανάλυση των βημάτων που απαιτούνται. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και το κατάλληλο υλικό κατασκευής αόρατων ναρθήκων, κάτι το οποίο συμβάλλει στο άριστο τελικό αποτέλεσμα.

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποια Είναι η Κατάλληλη Ηλικία

Η βιολογική διαδικασία της μετακίνηση των δοντιών είναι η ίδια, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασθενούς.Τα δόντια τείνουν να μετατοπίζονται εξαιτίας των δυνάμεων και των πιέσεων που ασκούνται σε αυτά. Υπάρχουν πολλά ορθοδοντικά θέματα που διορθώνονται πλέον σε ενήλικες με την ίδια ευκολία που διορθώνονται στα παιδιά. Η μεγάλη διαφορά στην ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων σε σχέση με την ορθοδοντική παίδων είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη των οστών των γνάθων έχει ολοκληρωθεί στους ενήλικες. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις η διάρκεια της συνολικής θεραπείας είναι μεγαλύτερη λόγω της ωριμότητας και της πυκνότητας του οστού που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών.

Επιπλέον, στους ενήλικες είναι εξαιρετικά πιο πιθανό να συνυπάρχουν και παλαιότερα ή και πρόσφατα οδοντιατρικά προβλήματα. Αυτά είναι απαραίτητο να θεραπευτούν πριν ξεκινήσει η κατάρτιση του Ορθοδοντικού θεραπευτικού πλάνου. Για παράδειγμα, ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι οι νόσοι που σχετίζονται με τα ούλα. Υπάρχουν και ορισμένες πολύπλοκες περιπτώσεις σκελετικών ορθοδοντικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο στόμα του ασθενούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να εκμεταλλευτεί ο ορθοδοντικός την ανάπτυξη των οστών, επομένως απαιτείται συνεργασία με άλλες ειδικότητες ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Τι είναι οι Αόρατοι Νάρθηκες (Διάφανα Σιδεράκια)

Γενικά, υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από τη συγκεκριμένη ονομασία, καθώς ορισμένοι χρησιμοποιούν την έκφραση “αόρατοι νάρθηκες” προκειμένου να περιγράψουν την αντικατάσταση των παραδοσιακών μικρών τετράγωνων μεταλλικών στηριγμάτων που συγκολλούνται στην μπροστινή επιφάνεια των δοντιών με τα αντίστοιχα λευκά ή διάφανα τα οποία είναι λιγότερο ορατά. Ορισμένοι αναφέρονται επίσης στα γλωσσικά σιδεράκια, τα οποία τοποθετούνται στις εσωτερικές πλευρές των δοντιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ως αόρατα σιδεράκια χαρακτηρίζονται και οι διάφανοι νάρθηκες οι οποίοι χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνουν ορθοδοντικές μετακινήσεις.

Η παράδοση των ορθοδοντικών συσκευών των αόρατων ναρθήκων πραγματοποιείται σε ένα ραντεβού, ενώ ακολουθείται από το διαγνωστικό ραντεβού και την ψηφιακή αποτύπωση του στόματος του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παραδίδεται το σύνολο των διάφανων ναρθήκων χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο σε μηνιαία βάση. Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ο ορθοδοντικός μπορεί να παρακολουθεί τον ασθενή από απόσταση και να πραγματοποιούνται επισκέψεις όταν υπάρχει κάποια σημαντική ανάγκη.

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποιες είναι οι Χρησιμότερες Πληροφορίες που Πρέπει να Γνωρίζει ο Ασθενής

Αρχικά, στην ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων τείνει να αποφεύγεται από τους ορθοδοντικούς η χρήση πολλαπλών ορθοδοντικών συσκευών που επηρεάζουν την ομιλία και κάνουν την συνολική προσαρμογή δύσκολη. Με τη θεραπεία των αόρατων ναρθήκων, που είναι και η πιο συχνή επιλογή για την μετακίνηση των δοντιών στην κατάλληλη θέση, είναι δυνατό το στόμα του ασθενούς να προσαρμοστεί πλήρως και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην ομιλία και την άρθρωση μετά από μερικές ημέρες. 

Η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων λύνει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα ορθοδοντικής φύσης στα οποία δεν εμπλέκονται σημαντικά σκελετικά θέματα. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της ορθοδοντικής θεραπείας είναι η σωστή και ολοκληρωμένη ανάλυση της κάθε περίπτωσης και των εξατομικευμένων αναγκών του ασθενούς.

Υπάρχουν αρκετοί οδοντίατροι, οι οποίοι παρέχουν ορθοδοντικές υπηρεσίες. Τα τριετή απαιτητικά προγράμματα που παρακολουθούν οι ειδικοί ορθοδοντικοί είναι εξειδικευμένα και σίγουρα προσδίδουν εμπειρία και πλήρη κατάρτιση. Η ορθοδοντική ενηλίκων έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προκλήσεις και η επιλογή του κατάλληλου ορθοδοντικού παίζει τεράστιο ρόλο στην άριστη έκβαση της θεραπείας. 

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποιες είναι οι Αιτίες που Δημιουργούν Προβλήματα Ορθοδοντικής Φύσης

Η μετακίνηση των δοντιών που ολοκληρώνεται με την ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς ισχύουν οι ίδιες βιολογικές αρχές. Ωστόσο, οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων ποικίλουν.

1η Αιτία:

Η πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών η οποία συμβαίνει εκτός του συνήθους χρονοδιαγράμματος, εάν για παράδειγμα κάποιο δόντι παρουσιάσει τερηδόνα και χρειαστεί εξαγωγή πριν από το χρονικό διάστημα που αντικαθίσταται από το μόνιμο, παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Συγκεκριμένα σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος είναι απαραίτητο να προβεί σε ορισμένες ενέργειες διατήρησης του χώρου. Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε είναι πιθανό ο χώρος που παραμένει άδειος μετά την εξαγωγή να συμπληρωθεί από τα γειτονικά δόντια και τελικά τα μόνιμα δόντια να μην μπορούν να βρουν τη σωστή τους θέση στο στόμα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια ποικιλία από αλυσιδωτές συνέπειες οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις θέσεις των υπόλοιπων δοντιών.

2η Αιτία:

Επίσης, υπάρχουν διάφορες συνήθειες της παιδικής ηλικίας που παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο, όπως είναι ο θηλασμός του δακτύλου, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, το μάσημα των μολυβιών και των νυχιών και άλλα.

Αυτές οι συνήθειες, εάν υφίστανται για υπερβολικό χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να δημιουργήσουν μετακίνηση των δοντιών αλλά και άλλα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες γνάθους. Το αποτέλεσμα είναι να προκληθούν σημαντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

3η Αιτία:

Τέλος, υπάρχουν και κληρονομικά αίτια τα οποία αφορούν συνήθως το μέγεθος και την ανάπτυξη των οστών των γνάθων καθώς και το μέγεθος των δοντιών. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις το άτομο κληρονομεί μικρές γνάθους από έναν γονέα και μεγάλα δόντια από τον άλλο. Έτσι, προκύπτει μια σημαντική αισθητική και λειτουργική δυσαρμονία που αναπτύσσεται σταδιακά δημιουργώντας μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.

Ορθοδοντική Θεραπεία Ενηλίκων: Ποια Είναι τα Πλεονεκτήματα

Με την ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων διορθώνονται τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν στο στόμα του ασθενούς. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι τα ακόλουθα:
  1. Βελτίωση της λειτουργίας της μάσησης και της ομιλίας.
  2. Διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής, με αποτέλεσμα την ελάττωση της εξέλιξης των νόσων που σχετίζονται με τα ούλα και του τερηδονισμού των δοντιών.
  3. Αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν. Όταν, στον κενό χώρο που άφησε κάποιο δόντι που χάθηκε, μετακινούνται τα γειτονικά δόντια, τότε είναι αδύνατο να αποκατασταθούν τα χαμένα δόντια με προσθετική δοντιών ή με εμφυτεύματα. Με την μετακίνηση όλων των δοντιών στη σωστή αρχική τους θέση δημιουργείται ο απαραίτητος χώρος ώστε να αποκατασταθούν τα χαμένα δόντια.
  4. Ελάττωση των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν προβλήματα στην άρθρωση της κάτω γνάθου (κροταφογναθική διάρθρωση). Όταν υπάρχουν προβλήματα στη σύγκλειση των άνω και των κάτω δοντιών, επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα οι αρθρώσεις της περιοχής και δημιουργούνται επιπλέον αυτόνομα και δυσεπίλυτα προβλήματα στο στόμα.
  5. Βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και του χαμόγελου του ασθενούς. Το χαμόγελο και η εικόνα του στόματός και του προσώπου μας συμβάλλουν σημαντικά στο να έχουμε καλή ψυχολογία και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Πολλοί ενήλικες ασθενείς με ορθοδοντικά προβλήματα ανακαλύπτουν ότι δεν χαμογελούν ποτέ προκειμένου να μην νιώθουν άβολα. Αυτό αλλάζει σταδιακά με την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων.
Συνολικά, η ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων και ιδιαίτερα η θεραπεία με αόρατους νάρθηκες συμβάλλει σημαντικά στην αποκατάσταση τόσο αισθητικών όσο και λειτουργικών προβλημάτων που εντοπίζονται στο στόμα. Τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς πολλά και ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον που αντιμετωπίζει ορθοδοντικά προβλήματα να πάρει πίσω το χαμόγελό του. 

Αντίθετα, μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας ενηλίκων ο ασθενής έχει την ευκαιρία να διορθώσει σημαντικά προβλήματα στο στόμα του, όπως η λάθος θέση στα δόντια, και να προλάβει άλλα δυσκολότερα προβλήματα που είναι πιθανό να δημιουργηθούν. Το ιατρείο μας διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό συνδυαστικά με άρτια καταρτισμένο προσωπικό, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ασθενείς να επιλύσουν άμεσα και με ασφάλεια τα ορθοδοντικά τους προβλήματα.

Δείτε περισσότερα Ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων 

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ