Περιοδοντίτιδα: Γενικές Πληροφορίες
Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως με την ηλικία τους. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι στην Αμερική, περίπου το 80% των ατόμων που είναι άνω των 45 ετών έχουν περιοδοντική νόσο διαφορετικής βαρύτητας και έκτασης.
Η περιοδοντίτιδα είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση και αποτελεσματική θεραπεία αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην ολοκληρωτική εξάλειψη της νόσου.
Oralis Dental Center
Αποκτήστε Ένα Λαμπερό Χαμόγελο
Τα τελευταία χρόνια, η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και με το σακχαρώδη διαβήτη, τη γέννηση πρόωρων ή και λιποβαρών μωρών και με τη νοσογόνο παχυσαρκία.
Επομένως, η διατήρηση και αποκατάσταση της γενικής υγείας του ατόμου σχετίζεται με τη διατήρηση και αποκατάσταση της περιοδοντικής υγείας.
Περιοδοντίτιδα: Τι Είναι, Πώς Εκδηλώνεται & Τι Ζημιά Προξενεί στη Στοματική Κοιλότητα
Η περιοδοντίτιδα είναι ουσιαστικά μια φλεγμονώδης νόσος που αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Εκτός των ούλων, πάσχουν και οι περιοδοντικοί ιστοί, όπως και το φατνιακό οστό το οποίο περιβάλλει τα δόντια. Συγκεκριμένα, τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν βαθύτερα κάτω από τα ούλα, με αποτέλεσμα να μολύνουν το κόκκαλο. Το συγκεκριμένο μολυσμένο πλέον κόκκαλο απορροφάται και καταστρέφεται. Έτσι, τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια, ενώ σχηματίζεται ένας κενός χώρος που ονομάζεται θύλακος.
Μέσα στον συγκεκριμένο θύλακο, τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται εκ νέου και η τρυγία επεκτείνεται ακόμα περισσότερο, καταστρέφοντας το κόκκαλο σε μεγαλύτερο βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται όλη η στήριξη και τα δόντια να πέφτουν. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στη συνεχιζόμενη καταστροφή του οστού που περιβάλλει τα δόντια. Συνήθως, δεν παρουσιάζεται πόνος και δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα.
Όταν η περιοδοντίτιδα είναι σε προχωρημένο στάδιο ή παρουσιάζεται σε καπνιστές, ή στην περίπτωση που η φλεγμονώδης καταστροφή είναι σημαντική και βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πιθανό τα ούλα να μην εμφανίζουν αιμορραγία και να μην είναι πρησμένα ή κόκκινα, καθώς η φλεγμονή βρίσκεται σε βαθύτερα σημεία. Συχνά τα δόντια κουνιούνται ή αλλάζουν θέση, με αποτέλεσμα να δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και προβλήματα ομιλίας, μάσησης και σύγκλεισης. Η καταστροφή του οστού γύρω από τα δόντια εξελίσσεται άμεσα και ραγδαία ανά περιόδους, οι οποίες εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης της νόσου. Επίσης, η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην κακή περιοδοντική υγεία και στη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών.
Η βασική διαφορά μεταξύ της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας είναι το ότι στην περιοδοντίτιδα παρουσιάζεται μόνιμη οστική απώλεια και στην περίπτωση που δεν θεραπευτεί εγκαίρως και υποτροπιάσει, η καταστροφή του οστού επιδεινώνεται με αποτέλεσμα την απώλεια δοντιών.
Εξειδικευμένη Ιατρική Ομαδα
15
10000
1000
98
Περιοδοντίτιδα: Πώς Γίνεται η Διάγνωση
Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται αποκλειστικά από οδοντίατρο κατά τη διεξαγωγή της τακτικής οδοντιατρικής εξέτασης. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα που, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει εκτίμηση και θεραπεία εκτάκτως. Αυτά είναι τα εξής:
- Η αιμορραγία των ούλων
- Τα κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα
- Το να έχουν υποχωρήσει τα ούλα ή να έχουν αποκολληθεί από το δόντι
- Η επίμονη δυσοσμία
- Πυορροή ανάμεσα από τα ούλα και τα δόντια
- Χαλαρά δόντια που κουνιούνται
- Η αλλαγή θέσης ενός ή περισσότερων δοντιών στο φραγμό
- Ιστορικό περιοδοντικής νόσου στην οικογένεια
Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν την ανάγκη για τακτικό περιοδοντικό έλεγχο από περιοδοντολόγο στους ασθενείς που κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμφανίσει περιοδοντολογικά προβλήματα.
Υπάρχει γονιδιακή σύνδεση του μεγέθους και της έκτασης της καταστροφής των περιοδοντικών ιστών που προσβάλλονται από περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια. Επίσης, εάν υπάρχει νόσημα, όπως καρδιαγγειακό, διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία, επιληψία, νόσημα στους νεφρούς ή οστεοπόρωση, τότε επίσης πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος, καθώς η περιοδοντίτιδα είναι πιθανό να σχετίζεται με τις συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις.
Ακόμα, οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και δυσκολία ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες με σοβαρό περιοδοντικό πρόβλημα έχουν αυξημένη τάση να γεννήσουν πρόωρα και λιποβαρή μωρά. Τα υγιή ούλα αντικατοπτρίζουν την συνολική υγεία του σώματος.
Η περιοδοντική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη όταν υπάρχει φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών, όταν δηλαδή παρουσιάζεται ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ούλα γίνονται κόκκινα, οιδηματώδη και ματώνουν εύκολα. Εάν το στάδιο είναι πιο προχωρημένο, το κόκκαλο που περιβάλλει τα δόντια καταστρέφεται και τα ούλα γύρω από το δόντι χαλαρώνουν και υποχωρούν, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα μέρος της ρίζα του δοντιού εκτεθειμένο. Επίσης, τα δόντια κουνιούνται ή μετακινούνται από τη θέση τους. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό.
Η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών είναι το αποτέλεσμα της πλημμελούς φροντίδας και της μη αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής. Τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας κολλούν γύρω από τα δόντια σχηματίζοντας οδοντική πλάκα. Όσο τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται παράγουν τοξίνες, οι οποίες δρουν στα ούλα και στο κόκκαλο ως δηλητήρια. Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα μικρόβια δεν απομακρυνθούν άμεσα γύρω από τα δόντια, η πλάκα σκληραίνει και ενασβεστιώνεται. Έτσι, μετατρέπεται σε τρυγία (πέτρα) και επεκτείνεται σταδιακά κάτω από τα ούλα.
Περιοδοντίτιδα & Θεραπεία: Σε Ποιες Φάσεις Πραγματοποιείται
1. Οδηγίες & Τήρηση της Ορθής Στοματικής Υγιεινής
2. Συντηρητική Φάση της Θεραπείας για Περιοδοντίτιδα
3. Εφαρμογή Laser
4. Φάση Αποκατάστασης των Περιοδοντικών Βλαβών
5. Φάση Διατήρησης του Αποτελέσματος της Θεραπείας
Περιοδοντίτιδα και Θεραπεία: Ποιες Είναι οι Οδηγίες για την Περίοδο Μετά τη Θεραπεία
Αρχικά, την ημέρα της ολοκλήρωσης της θεραπευτικής διαδικασίας, είναι πάντα προτιμότερο ο ασθενής να ξεκουραστεί και να μην συμμετέχει έντονα σε δραστηριότητες, καθώς ενδεχομένως να είναι αρκετά κουρασμένος. Επίσης, το καλύτερο είναι να λάβει το παυσίπονο πριν περάσει η αναισθησία. Αναλόγως την έκταση της θεραπείας, είναι πιθανό να χρειαστεί ο ασθενής να συνεχίσει την αναλγητική αγωγή. Στην περίπτωση που συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό, είναι απαραίτητο ο ασθενής να το πάρει σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου.
Ακόμα, δεν πρέπει ο ασθενής να καταναλώνει αλκοόλ σε συνδυασμό με τα φάρμακα που παίρνει, ενώ επίσης απαγορεύεται το αλκοόλ και μετά από την επέμβαση με laser. Επιπλέον, ο ασθενής δεν πρέπει να καπνίζει μετά τη θεραπεία, καθώς το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση, αυξάνει την μετεγχειρητική δυσανεξία, προάγει την αιμορραγία και διευκολύνει την επιμόλυνση του τραύματος.
Σχετικά με τη στοματική υγιεινή, δεν πρέπει να ξεπλύνει ο ασθενής με αντισηπτικά στοματικά διαλύματα το στόμα του. Αντιθέτως, προτείνεται να γίνονται πλύσεις με χαμομήλι, το οποίο είναι καταπραϋντικό και ήπιο φυσικό αντισηπτικό. Ο ασθενής μπορεί να βουρτσίσει και να κάνει μεσοδόντιο καθαρισμό στις περιοχές που εφαρμόστηκε η θεραπεία. Η στοματική υγιεινή πρέπει να ξεκινήσει μια ημέρα μετά τη θεραπεία για περιοδοντίτιδα με ειδική και εξαιρετικά μαλακή οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια βουρτσάκια.