Skip to main content
search

Πείτε όχι στον καπνό για υγιή ούλα και ένα χαμόγελο χωρίς λεκέδες

Η 31η Μαΐου σηματοδοτεί την “Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος” και η ομάδα του Oralis Dental Center σας υπενθυμίζει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στη στοματική και τη γενική μας υγεία.

Τι είναι τα δόντια του καπνιστή;

Τα δόντια του καπνιστή είναι το αποτέλεσμα από την παρατεταμένη χρήση καπνού (κάπνισμα ή μάσηση). Τα δόντια αποχρωματίζονται – αρχικά κίτρινα και με την πάροδο του χρόνου αποκτούν ένα καφέ χρώμα. Τα ούλα επίσης αποχρωματίζονται και από ένα υγιές ροζ, μπορεί να γίνουν λευκά ή να αναπτύξουν καφέ κηλίδες που εξαπλώνονται.

Πώς μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει τη στοματική μου υγεία;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία τους.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά ιατρικά προβλήματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρες ασθένειες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στο στόμα, τα ούλα και τα δόντια τους.

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε χρώση των δοντιών, ασθένειες των ούλων, απώλεια δοντιών και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις καρκίνο του στόματος.

Πώς σχετίζεται το κάπνισμα καπνού με τις παθήσεις των ούλων;

Η νόσος των ούλων (περιοδοντική νόσος) είναι μια λοίμωξη των ούλων και μπορεί να επηρεάσει την οστική δομή που στηρίζει τα δόντια σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει την κινητικότητα και κατ’ επέκταση τη πτώση των δοντιών σας.

Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα την ανάπτυξη σοβαρής περιοδοντικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια μόνιμη βλάβη στα ούλα και τη δομή των οστών της γνάθου σας.

Το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας κατά των λοιμώξεων. Αντίστοιχα, αυτό καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση μιας λοίμωξης των ούλων.

Πάσχοντας από σοβαρή περιοδοντική βλάβη, το κάπνισμα δυσκολεύει επίσης την επούλωση των ούλων σας.

Τι σημαίνει αυτό για τους καπνιστές;

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιο κίνδυνο για νόσο των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή.

Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ουλίτιδας και στη συνέχεια περιοδοντίτιδας.

Οι θεραπείες για τη νόσο των ούλων μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά για τα άτομα που καπνίζουν.

Ο καπνός που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε μορφή – τσιγάρα, πίπες, ηλεκτρονικό- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και στη συνέχεια περιοδοντίτιδας.

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει την επούλωση των ούλων σας και θα οδηγήσει σε καλύτερη στοματική και συνολική υγεία.

Γιατί τα δόντια των καπνιστών λεκιάζουν;

Μία από τις επιπτώσεις του καπνίσματος είναι η χρώση των δοντιών, λόγω της νικοτίνης και της πίσσας του καπνού.

Αυτές οι χημικές ουσίες στον καπνό κάνουν τα δόντια σας να κιτρινίζουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οι βαρείς καπνιστές συχνά παραπονιούνται ότι τα δόντια τους είναι σχεδόν καφέ μετά από χρόνια καπνίσματος.

Επειδή οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν λεκιασμένα δόντια, χρειάζονται συχνότερα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Μια γρήγορη οδοντιατρική επίσκεψη για έναν καθαρισμό δοντιών και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων αποτελεί μια μικρή ταλαιπωρία σε σύγκριση με το τι μπορεί να συμβεί αν αγνοήσετε την στοματική σας υγεία.

Πώς συνδέεται το κάπνισμα με τον καρκίνο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα και του τραχήλου, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες και για τον καρκίνο του στόματος.

Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι καρκίνοι του στόματος. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του στόματος που προκαλείται από το κάπνισμα.

8 Συχνές Ερωτήσεις Με Αφορμή Τη Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Καπνίσματος

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται ο καπνιστής τον οδοντίατρο;

Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για έναν λεπτομερή έλεγχο του στόματος, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν άλλες παθήσεις.

Η πραγματοποίηση τακτικών ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για τους καπνιστές, καθώς είναι πιθανή η έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών λοιμώξεων των ούλων ή ύποπτων βλαβών των ιστών.

Πώς μπορεί μια επίσκεψη στον οδοντίατρο να βοηθήσει τους καπνιστές;

Ο οδοντίατρός σας θα πραγματοποιεί μια λεπτομερή εξέταση για να βεβαιωθεί ότι τα δόντια και τα ούλα σας και ολόκληρο το στόμα σας είναι υγιή. Θα εξετάσει επίσης τα μάγουλα, τη γλώσσα και το λαιμό σας για τυχόν ενδείξεις άλλων παθήσεων που μπορεί να χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση.

Leave a Reply

Close Menu
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ